Válságban a turizmus: Budapestre vár a kormány

A kormány több száz milliárd forint támogatást nyújtott eddig a turizmus támogatására, összehangolt intézkedéssorozattal segítette az ágazatot, és számos lépést tett az itt dolgozó vállalkozások érdekében – mondta tegnap Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az MTI-nek adott telefoninterjúban.

Magyar Nemzet
2020. 09. 10. 16:04
null
A járvány elején a munkavállalók több mint tizede egyik napról a másikra kényszerült rá a szabadságra a korlátozások, a turizmus leállása vagy az alapanyaghiány miatt Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt években a turisztikai szektor a magyar gazdaság húzóágazata volt, komoly hozzáadott értéket nyújtott. A világjárvány márciusi kitörésekor a kormány azonnal és nagyon határozottan lépett annak érdekében, hogy segítse az ágazat talpon maradását – mondta tegnap a távirati irodának adott telefoninterjúban Szentkirályi Alexandra.

Tavasszal eltűntek a turisták a budai Várból a koronavírus-járvány miatt, a kormány rögtön zsebbe nyúlt, hogy segítsen (Fotó: Teknős Miklós)

A kormányszóvivő példaként kiemelte, hogy a munkahelyek védelmét segítő adó- és járulékkedvezményeket, szálláshelyfejlesztési támogatásokat nyújtott a kormány, emellett kedvezményes hiteleket biztosítottak. – Még érvényben van az az intézkedés, hogy nem lehet felmondani a helyiségbérleti szerződéseket, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni – sorolta. Kiemelte, hogy a Széchenyi-kártya program szeptemberben új, ágazati hitelkonstrukcióval bővült a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára, ami szabad felhasználású, nullaszázalékos kamatozású kölcsönt jelent. – Az új konstrukció hitelkerete százmilliárd forint lesz, a hitel összege nem haladhatja meg a 250 millió forintot – ismertette Szentkirályi Alexandra.

Visszafogottabb, de bőséges volt a nyári szezon belföldön, kérdés, hogyan folytatódik-e (Fotó: MN archívum)

Lényeges intézkedés ezen a területen is, hogy az év végéig a kormány felfüggesztette minden magánszemélynek és vállalkozásnak a bejelentés napjáig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, és az idegenforgalmi adót sem kell megfizetni december végéig. Ugyancsak az év végéig érvényes, hogy a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója négy százalékra csökkent, illetve 450 ezer helyett nyolcszázezerre emelték a juttatás éves felső összegét a versenyszférában, kétszázezerről négyszázezerre a költségvetési szférában.

A kormányszóvivő arra is rámutatott, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közreműködve

a turizmus újraindítása érdekében nem megszorításokat kezdeményezett a kormány,

hanem a válságból való kilábalást adócsökkentéssel és a fejlesztések folytatásával segítette, elérve, hogy a vállalkozások túljussanak ezen a nehéz időszakon.

Az állami támogatások sokrétűek, a szektor legtöbb szereplőjét segítik.

Ráadásul a Kisfaludy-programból minden fejlesztés hosszú távon tudja az ágazat fejlődését garantálni, ahogy a munkahelyeket is. Ismert, hogy 150 milliárd forintot biztosít a kormány a magyarországi szálláshelyek teljes körű megújulási programjának utolsó szakaszára, ebből 85 milliárd forint keretösszegű támogatásra pályázhattak a száz szoba feletti vidéki szállodák. Egy másik, hatvanmilliárd forint keretösszegű pályázaton a vidéki magán- és egyéb szálláshelyek juthattak szobánként egymillió forintos támogatáshoz. – Erre a felhívásra csaknem 14 ezer pályázat érkezett 45 milliárd forint támogatási igénnyel – mondta.

A turizmus területén is vannak munkaerőgondok, az állam kedvezményekkel segíti a munkaadókat
Fotó: Kurucz Árpád

Ezenkívül ötmilliárd forintos keretösszeggel egy kempingek és üdülőházak támogatására kiírt pályázat is megnyílt, emellett a strandfejlesztések is folytatódtak. A program első három ütemében 114 strand újult meg több mint kilencmilliárd forintból, a negyedik, augusztusban meghirdetett ütemben pedig a szabadstrandok megújulására fordítanak hárommilliárd forintot.

Megemlítette azt is, hogy az augusztusi adatok alapján a vidéki Magyarország magára tudott találni, belföldön a tavalyi rekordévhez képest is háromszázezerrel többen nyaraltak, a magyar lakosság harmada pihent valamilyen kereskedelmi szálláshelyen.

– A kormányzat minden tőle telhetőt megtett a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került ágazatért. A fővárosi turizmus talpra állításából mindenkinek ki kell vennie a részét. A fővárosi önkormányzatnak is lassan lépnie kellene a szektor védelme érdekében, mert eléggé rosszak a számok a fővárosban

– fogalmazott a kormányszóvivő.

a Fesztiválszervezőkön is segítenek

Megjelent az a pályázat, amely hétszázmillió forintos keretösszegből a koronavírus-járvány miatt elmaradt vagy jelentősen csökkentett programmal megvalósult, ötszáz fő feletti könnyűzenei fesztiválok szervezőit támogatja – hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely a kiírással a szervezők működési célú támogatását segíti elő.

A turizmus megmentésére a koronavírus-járvány első megjelenésekor elkülönített egymilliárd forintos vis maior-keretből erre a pályázatra egészen pontosan 699 650 000 forint jut, amelyből a félezernél nagyobb tömeget vonzó, alkalmi, könnyűzenei stílusú, táncos szabadtéri rendezvényeket jegyző piaci szereplők kérhetnek segítséget. A támogatásnál fontos szempont, hogy belépőjegyes rendezvényekről van szó, amelyek minimum három egymást követő napon legalább napi két könnyűzenei programmal zajlanak, és nem új keletűek, mivel eddig már legalább három egymást követő évben megvalósultak, és idén csak a Covid-járvány jelent akadályt.

Az ügynökség honlapján elérhető pályázaton igényelhető, százszázalékos mértékű támogatás minimum összege egymillió forint, maximum összege pedig a tavalyi nettó fesztiváljegy-bevétel tíz százaléka, legfeljebb 35 millió forint – ezt egy összegben kapják meg az érintettek, és nem feltétel, hogy saját forrás is rendelkezésre álljon.

A pályázati kiírás előkészítését a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálta, de fesztiválszervezőket és a zeneiparban dolgozó szakembereket is bevontak. A munkacsoport vezetője Lobenwein Norbert fesztiválszervező, a Music Hungary Szövetség alelnöke, de képviselteti magát a Magyar Fesztiválszövetség, a Művészetek Völgye fesztivál, az XLNT Booking, a Supermanagement, a Fábián Juli Emlékalapítvány, a Music Hungary Szövetség , illetve zenészek, menedzserek. – Az a cél a támogatással, hogy a fesztiválpiac szereplői talpon maradjanak, és a szektor újraindulásakor színvonalas programkínálatot és minőségi infrastruktúrát kínálhassanak a látogatók számára – közölte az MTÜ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.