Elérte a járvány a charterpiacot, bajban a Smartwings

Budapesten is elbocsátásokra kényszerül a visegrádi régió meghatározó charter-repülőgépszolgáltatója, a Smartwings, korábbi nevén Travel Service.

2020. 08. 09. 7:45
null
A Travel Service 737-8 Max gépe landol Prágában Fotó: Travel Service
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte a Covid-válság a nyaralójáratokat üzemeltető charterpiacot. Tavaly ilyenkor Törökországtól Spanyolországig több mint száz célpontra vitte az utazási irodák által szervezett csoportokat a Smartwings Budapesten állomásozó két repülőgépe, jelenleg a cég honlapja szerint csak a görög szigetekre indítanak utakat, és ezek intenzitása is messze elmarad a járvány előttitől. Értesüléseink szerint a napokban bejelentették, hogy a pilóták, az utaskísérők és a földi kiszolgálással foglalkozó munkatársak túlnyomó többségét fizetés nélküli szabadságra küldték, a két gép közül csak az egyiket állomásoztatják Budapesten.

A Travel Service 737-8 Max gépe landol Prágában
Fotó: Travel Service

Az anyacég, a cseh Smartwings Group júliusban jelentette be, hogy csoportos elbocsátásokat vezet be a légi közlekedési ágazatban zajló kedvezőtlen helyzet miatt, amelyet a folyamatban lévő világjárvány okoz. A leépítés akár hatszáz alkalmazottat érinthet. Az érintett munkatársak: a pilóták, légiutas-kísérők és az operatív és adminisztratív, nem repülési üzleti osztály tagjai csak abban reménykedhetnek, hogy a jövő nyári szezonra már elvégzik a szükséges oltásokat Európa lakosainál. A jelentések szerint a légitársaság Prágában előbb 29, majd 92 pilótát, 114 légiutas-kísérőt bocsátott el, valamint a földi személyzet 107 tagját.

– Fennállásunk legnehezebb periódusa előtt állunk. A társaság megmentése érdekében fájdalmas, de elkerülhetetlen intézkedéseket kell alkalmaznunk. A légi közlekedési iparág a repülés történetének legnagyobb válságával néz szembe, és kötelességünk minden erőfeszítést megtenni annak érdekében, hogy a Smartwings-csoport a piacon maradjon, és gondoskodjon arról, hogy a lehető legtöbb munkavállaló számára munkahelyet teremtsen és jövőt kínáljon – mondta Jiri Simane, a Smartwings igazgatótanácsának elnöke. Az elbocsátott munkavállalók munkaviszonyának a megszüntetését csoportos leépítésekkel fokozatosan 2021 februárjáig folytatják.

A légitársaság a pandémiát megelőző időszakban a flotta és a hálózat bővítését tervezte. A világjárvány és annak természetes következményei súlyosan érintették a légitársaság terveit, és arra kényszerítették, hogy csökkentsék flottáját és tömeges elbocsátásokat vezessenek be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.