Válságjelek helyett növekedés

Kedvező meglepetéssel szolgált a magyar ipari termelés, amely nagyobb növekedést mutat, mint amekkorát előzetesen vártak az elemzők. Ez vélhetően a belépő új gyártási kapacitásoknak köszönhető.

2019. 04. 06. 8:36
null
A januári sztrájk miatt kiesett termelést februárban pótolták az Audi-gyárban Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár sok előjele van a nemzetközi gazdasági növekedés lassulásának, ez a magyar ipari termelés adatain egyáltalán nem látszik, az ugyanis februárban 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Januárhoz képest egyszázalékos bővülést mutatott ki a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel szemben Németország ipari termelése 0,4 százalékkal esett vissza az előző esztendőhöz képest a januári 2,7 százalékos csökkenés után. Némileg biztató, hogy januárról februárra viszont 0,7 százalékos bővülést mért a német statisztikai hivatal.

– Tavaly szeptember óta gyorsulás figyelhető meg az iparban, ami azért érdekes, mert ebben az időszakban az európai gazdaság a lassulás jeleit mutatta – mondta a Magyar Nemzetnek Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője szerint vélhetően az új gyártási kapacitások adhatják a többletet. Ez pedig nemcsak arra elég, hogy kompenzálja a lanyhuló nemzetközi gazdasági környezetet, hanem még pluszt is tud adni az ágazatnak. Németh Dávid szerint az idén 4-5 százalékos lehet a növekedés. Az erős évkezdés miatt inkább az utóbbihoz közelíthet majd a végeredmény.

– Kedvező, hogy a feldolgozóipari alágazatok többsége hozzá tudott járulni a növekedéshez. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában gyorsult a növekedés üteme, míg az élelmiszer, az ital és a dohánytermék esetében a növekedés az ipari átlaghoz hasonló mértéket mutat – összegezte a számokat Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője szerint a járműgyártás gyorsulásához hozzájárulhatott, hogy az Audi-gyárban pótolhatták a januári sztrájk miatt kiesett termelést. Ráadásul az idén új gépkocsimodellek hazai gyártása kezdődhet meg, valamint további feldolgozóipari kapacitásokat helyeznek üzembe.

– A növekedés lendületének fenntartását segíti, hogy a múlt évben a 2018-as uniós forrásbeáramlással közel azonos mértékű, 4,3 milliárd eurót meghaladó működőtőke-beruházásról született döntés. Emellett az idén már a tavalyi rekordérték mintegy kétharmadának megfelelő, 850 milliárd forintnyi fejlesztést jelentettek be – magyarázta a szakértő.

A januári sztrájk miatt kiesett termelést februárban pótolták az Audi-gyárban
Fotó: Kurucz Árpád

Suppan Gergely szerint mindezeken felül az erőteljes belső kereslet is támogatja a növekedést. Az elemző ugyanakkor kitért a nemzetközi környezetre is, amely továbbra is kockázatokat mutat. Ilyen az európai konjunktúra lassulása, valamint a globális és a kínai gazdasági növekedés fékeződése. A brexit körüli bizonytalanság szintén tartogathat kedvezőtlen meglepetéseket. A Takarékbank elemzője a tavalyi 3,6 százalék után erre az évre 5,5 százalékos növekedést vár az ipari kibocsátásban.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője pozitív meglepetésnek tartja az ipar februári számait. Szerinte az első két hónap adatai kifejezetten jó évkezdetről tanúskodnak. Így elmondható, hogy a magyar ipari termelés meglehetősen ellenállónak bizonyul a globális növekedési kilátások romlásával, illetve a főbb exportpiacainkon mutatkozó üzleti bizalomromlással szemben. A szakértő szerint azonban továbbra is nehéz az ipar rövid távú kilátásainak megítélése. A márciusi bizalmi index már csökkenést mutatott, ami figyelmeztető jel lehet. A korábbi beruházások termőre fordulása viszont továbbra is támogathatja a szektort. Az Erste Bank erre az évre 4,5-5 százalékos sávban várja a bővülést.

A távirati irodának Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szintén azt emelte ki, hogy az ipar februári növekedése meghaladta az elemzői várakozásokat, miután válságjelek helyett további növekedés látszik az ágazatban. Szerinte ez a jól teljesítő alágak és a belső kereslet mellett azzal is összefüggésben állhat, hogy februárban már a német ipar teljesítménye sem volt olyan kedvezőtlen, mint a korábbiakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.