Váltással kiküszöbölhető a kamatkockázat

Kampányt indít a Magyar Nemzeti Bank annak érdekében, hogy a jelenleg még változó kamatozású jelzáloghiteleket is fixált termékekre váltsák át az ügyfelek. Az újonnan kihelyezett hitelek szinte mindegyikét már fixált kamatokkal adják a bankok, azonban még maradt közel 130 ezer szerződés, amelyeknél felesleges kockázatot vállalnak az ügyfelek a változó feltételekkel.

Magyar Nemzet
2019. 05. 03. 7:34
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Figyelemfelhívó kampányt indít a pénzpiacok felügyeletét is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal a céllal, hogy a változó kamatozású lakossági jelzáloghiteleket is minél nagyobb számban váltsák át az ügyfelek rögzített kamatozású termékekre.

Mint az a távirati iroda beszámolójából kiderül, a kampány keretében a bankok várhatóan 129 ezer szerződés alapján küldenek ki tájékoztató levelet annak érdekében, hogy a korábbi változó kamatozású jelzáloghiteleiket fix kamatozású kölcsönre váltsák át az ügyfelek. Ez 894 milliárd forint hitelállományt érint.

A kiadott mintalevél alapján részletes tájékoztatásra számíthatnak az ügyfelek.

„A kamatok változása az ön számára akár jelentős kockázatot is jelenthet, mert ezeket nem lehet előre kiszámítani: a jövőben ezek nőhetnek és csökkenhetnek is. Ha csökkennek a kamatok, mérséklődik a törlesztőrészlet, ám ha a kamatok nőnek, az ön által fizetendő törlesztőrészlet is emelkedik. Minél hosszabb ideig rögzített a kamat, az ön törlesztőrészlete is annál tovább marad változatlan. Ha önnek hosszú távon fontos a törlesztőrészlet változatlansága, kiszámíthatósága, akkor érdemes megfontolnia, hogy hitele kamatát szerződésmódosítással hosszabb távra rögzítse!” – áll a levélben, ami egyben példával is bemutatja, milyen előnyökre számíthat az átváltással az ügyfél.

Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerint a hitelintézetek három ütemben, legelőször a leginkább veszélyeztetett mintegy 15 300 ügyfélnek július 15-ig küldenek levelet arról, hogy fontolják meg kölcsöneik átváltását fix kamatozásúra.

A legveszélyeztetettebb ügyfélkörnek a legalább 15 év hátralévő futamidejű, törlesztési képességre tekintettel a kamatkockázatnak leginkább kitett banki partnereket tekintik.

A bankok a második ütemben a személyre szabott ajánlataikról ez év szeptember 30-ig küldenek levelet a többi, 35 700, 15 éves hátralévő futamidejű szerződéssel rendelkező ügyfélnek, 2020. január 31-ig pedig azoknak, akiknek még 10 éves futamidejű, változó kamatozású jelzáloghitelük van.

A fogyasztóbarát, rögzített kamatozású termékek bevezetését követően mostanra gyakorlatilag az összes új jelzáloghitelt rögzített kamatozással veszik fel az ügyfelek. Az MNB visszatérően arra ösztönzi a hitelfelvevőket, hogy a meglévő hiteleiknél is használják ki a mostani, minden bizonnyal történelmien alacsony kamatszinteket, és fixálják havi fizetési kötelezettségüket a mostani feltételek mellett.

Ugyan elképzelhető, hogy a változó kamatozású hitel rövid távon olcsóbb, de a tapasztalatok szerint a teljes futamidő alatti ingadozás miatt végső soron kedvezőbb a fixált hitel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.