Változatlanul hagyta az alapkamatot az EKB

Magyar Nemzet
2019. 10. 25. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlanul hagyta az irányadó kamatot az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a csütörtöki ülésén, a piaci várakozásoknak megfelelően a testület nem változtatott az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábán, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjén. A kormányzótanács várakozásai szerint az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak mindaddig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a két százalékhoz megfelelően közeli, de még az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem lesz látható az inflációs trendben.

Az EKB szeptemberben 10 bázisponttal rekordalacsony szintre, mínusz 0,50 százalékra vitte le a betéti rendelkezésre állás kamatlábát. Változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek szintén történelmi mélypontnak számító 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali kamatláb 0,25 százalékos szintjét. Bejelentette egyúttal, hogy gazdaságösztönzési céllal november 1-jétől újraindítja a múlt év végén leállított eszközvásárlási programját. A mostani ülésen bejelentették, hogy a szeptemberi kormányzótanácsi ülésen hozott döntésnek megfelelően a testület eszközvásárlási programjában (APP) november 1-jétől húszmilliárd eurós havi ütemben újraindulnak a nettó vásárlások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.