Változó kamatnál a hitelkiváltás a gyógyír

Horváth Éva
2019. 09. 06. 14:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott az emelkedés a lakáshitelek piacán. Az év első hét hónapjában 531,4 milliárd forintért adtak új lakáshitelt a bankok, ez tíz százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. A lakáshitelek döntő részét öt–tíz évig fix törlesztéssel kérték az igénylők, összesen 328 milliárd forint értékben, ami 141 százalékos növekedést jelent éves szinten. A több mint tíz évre fixált lakáshitelek összege az idén 56 milliárd forintra rúgott, ez pedig a duplája az egy évvel korábbi összegnek.

A friss adatokból jól látszik, hogy továbbra is egyre jobban bővül a hazai lakáshitelpiac – állapítja meg a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. Trencsán Erika szerint az is látszik, hogy a lakáshitel-igénylőknek kulcskérdés a biztonság, hiszen az új hitelek döntő részét az igénylők öt-tíz évre vagy annál hosszabb időre, fix törlesztéssel kérik.

A fix lakáshitelek térnyerése örvendetes, ám emiatt két térfél alakult ki a hazai lakáshitelpiacon. – Az új hitelekkel ellentétben a meglévő lakáshitelek többsége még változó kamatozású, amelyeknél jelentős a kamatkockázat.

A gazdasági helyzet változása és egy esetleges kamatemelkedés esetén ugyanis szinte azonnal növekedhet a törlesztés összege, ami előre kiszámíthatatlan – mondta a Money.hu szakértője.

A hivatalos jegybanki adatok alapján a teljes jelzáloghitel-állomány hatvan százaléka még mindig változó kamatozású, erre a hitelkiváltás jelentheti a megoldást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.