Változtatásra szorulnak a törvények az Airbnb miatt

A népszerű szállásadói platform sok helyen problémát okoz azzal, hogy a Budapestre néhány napra nyaralni, szórakozni érkezők késő éjjel zajonganak.

Rácz Gergő
2019. 05. 10. 16:00
null
Éjjeli zajongás. Sok panasz érkezik a polgármesterekhez a rövid távú kiadás ügyében Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideje, hogy megváltozzanak a hatályban lévő lakás- és társasházi törvények, mivel ezek a jogszabályok már több évtizede születtek, időközben sokat változtak a körülmények, és mindez olykor jogbizonytalansághoz vezet – jelentette ki Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tegnapi szakmai konferenciáján.

Elmondása szerint az 1993-ban és 2003-ban született törvények szabályozzák a legtöbb kérdést, és hiába futottak már többször neki a nagyon is indokolt felülvizsgálatnak, ez idáig nem sikerült tisztázni számos kérdést. A vitás helyzetekben sokszor így csak a bírói gyakorlatra lehet hagyatkozni.

A legtöbb gond a bérleti szerződések felmondásával van. Számos kérdés tisztázatlan, például a bérlet írásos felmondásának lehetőségei elektronikus csatornákon keresztül, de nem egyértelmű az egyéb kiértesítési viták rendezése sem.

A hatályban lévő szabályozás ráadásul többféle szándékos visszaélésre ad lehetőséget. Bajkai István szerint érdemes lenne külön jogi védelmet kidolgozni olyan bérlők esetében, akiket kitennének, ám kiskorú gyermekkel laknak az ingatlanban.

Éjjeli zajongás. Sok panasz érkezik a polgármesterekhez a rövid távú kiadás ügyében
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A társasházi törvény esetében a legtöbb megkeresés politikusokhoz és polgármesterekhez az Airbnb miatt érkezik. A népszerű szállásadói platform sok helyen problémát okoz azzal, hogy a Budapestre néhány napra nyaralni, szórakozni érkezők késő éjjel zajonganak.

Bajkai István megjegyezte: ez olyan új körülmény, amelyet az eredeti törvény hatályba lépésekor nem lehetett előre látni. A képviselő arról is beszélt, hogy újból érdemes lehet felvetni az ingatlankamara létrehozásának kérdését. Ez visszatérő téma: erős érvek szólnak a kötelező tagsággal járó szervezet alapítása mellett és ellene is, amelyeket mind ez idáig nem sikerült összeegyeztetni.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikai helyettes államtitkára kiemelte: a hivatalban lévő kormányzat 2010 óta minden évben olyan intézkedéseket hozni, amely a családosokat támogatta. Az intézkedéseket igyekeznek minél rugalmasabban alkalmazni, hogy a lehető legszélesebb csoportok juthassanak támogatáshoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.