Van még javítanivaló a piaci teljesítményeken

Horváth Éva
2019. 06. 14. 8:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos, kettős megítélés jellemzi a hazai biztosítási, pénztári és tőkepiacot. Bár mindhárom területen felsorolhatók pozitív változások, nőtt a forgalom vagy gyarapodott a vagyon, van még mit javítani a teljesítményeken – derült ki tegnap a három szektor eredményeit bemutató jegybanki tájékoztatón.

A biztosítási piac továbbra is dinamikusan nő, ám az inflációval is számolva, a bővülés elmarad a gazdasági növekedés ütemétől és az uniós felzárkózási pályától. Annak ellenére, hogy a biztosítási szektor díjbevételeinek hét százalék körüli növekedése az elmúlt két évben jócskán meghaladta a korábbi évtized ütemét, és az összesített díjbevétel a fióktelepek nélkül is túllépett az ezermilliárd forinton – részletezte Nagy Koppány, a jegybank biztosítási, pénztári és közvetítői felügyeleti igazgatója. Szintén történelmi csúcs a szektor tavalyi közel 73 milliárd forintos adózott nyeresége.

A pénztári piacon a fő kihívást a tíz év után először jelentkező negatív hozamok és a kafetéria-rendszer átalakításai jelentik – mutatott rá az igazgató. Az önkéntes pénztárak száma csökkent a munkáltatói bevételek visszaesése miatt bekövetkezett beolvadások, végelszámolások hatására.

Alapvetően a nemzetközi pénz- és tőkepiacok erőteljes árfolyammozgása, kisebb részben a hazai kötvény- és részvénybefektetések vesztesége miatt negatívvá vált tavalyi hozamok miatt pedig jelentősen apadtak az önkéntes nyugdíjpénztárak bevételei. E tétel 2018-ban, szektorszinten a záró vagyonnal súlyozva átlagosan –1,8 százalékos nettó hozamot mutatott.

Ennek ellenére a pénztári szektor tízéves átlaghozama változatlanul magas szintet ért el 2018-ban. A befektetési alapoknál folytatódott a kereslet szerkezetének átalakulása az ingatlanalapok irányába, ezek száma tovább nőtt, míg az értékpapíralapok száma stagnált.

A befektetési alapkezelők által kezelt vagyon több évi növekedés után csökkent 2018-ban. Ezt a nyugdíjpénztárak és egyéb portfóliók kezelt vagyonának csökkenése okozta, míg a befektetési alapok, biztosítói portfóliók kezelt vagyona tovább nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.