Váratlan visszaesés következett be februárban az építőiparban

A vártnál kedvezőtlenebb adat esetében talán a vírushelyzet súlyosbodása, vagy a kedvezőtlenebb időjárás játszhatott szerepet az elemző szerint.

Magyar Nemzet
2021. 04. 15. 10:14
null
A cégek bíznak benne, hogy lesz bőven megrendelésük a közeljövőben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban egy év alatt 16,1, az előző hónaphoz képest 11,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 16,7, az egyéb építményeké 15,0 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,7 százalékkal kisebb volt a januárinál.

Az év első két hónapjában 4,3 százalékkal esett vissza az építőipari termelés éves szinten
Fotó: Teknős Miklós

Idén februárban az előző év azonos hónapjához képest mindhárom építőipari ágazat termelése kisebb lett: az épületek építése 8,8, az egyéb építmények építése 11,3, a speciális szaképítés 21,7 százalékkal. A megkötött új szerződések volumene 29,4, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 25,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 33,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2020 februári bázisnál.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 0,4 százalékkal magasabb volt a 2020 február véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 1,0 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Az idei év első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,3 százalékkal csökkent.

Váratlan visszaessés

Az építőipar februárban mind havi, mind éves alapon jelentős visszaesést mutatott, ami váratlan és talán nehezen is magyarázható fejlemény – kommentálta a KSH adatait Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a vártnál kedvezőtlenebb adatban talán a vírushelyzet súlyosbodása – megbetegedések az ágazatban – vagy a kedvezőtlenebb időjárás játszhatott szerepet, hiszen a megrendelésállományban érdemi változás nem következhetett be egyik hónapról a másikra. A rendelésállomány összességében jelenleg stagnál, de az új uniós költségvetési ciklus, illetve a közös hitelfelvétel beindulásával jelentős növekedés várható ebben, így az ágazat teljesítménye ismét bővülhet – kérdés, hogy ezt milyen áremelkedés kíséri majd – mondta Regős Gábor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.