Varga Mihály: A foglalkoztatás növekedése hozzájárul a gazdaság kimagasló teljesítményéhez

A foglalkoztatottak száma újabb csúcsot ért el, már 4 millió 521 ezren dolgoznak Magyarországon, míg a foglalkoztatási ráta minden eddiginél magasabbra, 70,3 százalékra emelkedett.

Forrás: MTI2019. 10. 29. 13:54
VARGA Mihly
Budapest, 2019. május 7. Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidesz lakossági fórumán az Újpesti Polgár Centrumban 2019. május 7-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt kilenc évben, 2010 óta több mint 811 ezerrel, ebből a versenyszférában több 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami nagyban hozzájárult a magyar gazdaság európai szinten is kimagasló teljesítményéhez – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a KSH friss adatait kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden azt közölte, hogy a július-szeptemberi időszakban, azaz a harmadik negyedévben, 4 millió 521 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 70,3 százalékra emelkedett. A július-szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 163 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt.

A pénzügyminiszter közleményében kiemelte: a foglalkoztatottak száma újabb csúcsot ért el, már 4 millió 521 ezren dolgoznak Magyarországon, míg a foglalkoztatási ráta minden eddiginél magasabbra, 70,3 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatottak száma százezer közelébe mérséklődött, tehát egyre egészségesebbé válik a munkaerőpiac szerkezete – emelte ki Varga Mihály.

Mint mondta, a munkaügyi hivatalok hatékonyságát javító munkaerőpiaci reformprogram – a vállalati kapcsolattartás erősítésével – tovább segítheti az üres álláshelyek betöltését. A kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek, valamint a tartósan magas gazdasági növekedéssel járó foglalkoztatás-bővülésnek köszönhetően éves összehasonlításban már 87 hónapja folyamatosan csökken a munkanélküliség.

Varga Mihály hangsúlyozta, az aktivitás további növelésével, a szakképzés átalakításával, a képzések, átképzések és vállalkozóvá válást támogató programok révén tovább növelhető a foglalkoztatás. A munkaerő-tartalékot jelentő közfoglalkoztatottak, álláskeresők és a dolgozni szándékozó nyugdíjasok célzott támogatásával egyre többen helyezkedhetnek el az elsődleges munkaerőpiacon. Ennek érdekében a kormány könnyítette a nyugdíjasok foglalkoztatását, a Családvédelmi akcióterv keretében támogatja a kisgyerekes anyák munkavállalását, erősítette a munkaerő-közvetítést is. Emellett a vállalatok hatékonyság-javító intézkedései és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodásuk tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát Magyarországon.

Varga Mihály az M1 aktuális csatornán kedden délelőtt elmondta: a magyar gazdaság az idei első félévben több mint 5 százalékkal bővült, és a harmadik negyedévben is 5 százalék körüli gazdasági bővülés valósulhatott meg. Magyarországon már több mint 4,5 millióan dolgoznak, így a magyar foglalkoztatási ráta az uniós átlag fölött van. Ez annak is köszönhető, hog egyre többen tudnak átlépni a közfoglalkoztatottak közül az elsődleges munkaerő piacra – jelezte a pénzügyminiszter.

Varga Mihály kiemelte: ha egy gazdaság növekedési pályán van, akkor több munkaerőre van szükség, magas szinten van a foglalkoztatás iránti igény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.