Varga Mihály: A magyar gazdaság továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

A tavalyihoz hasonlóan az idei is jó éve lesz a magyar gazdaságnak a pénzügyminiszter óvatosan optimista várakozása szerint. Ennek érdekében a kormány újabb szerkezetátalakító, beruházás- és foglalkoztatás-ösztönző, adócsökkentő, az otthonteremtést és a lakásfelújításokat támogató lépésekre készül – mondta a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Varga Mihály.

Forrás: MTI2020. 01. 18. 9:55
VARGA Mihly
Nyregyhza, 2019. szeptember 7. Varga Mihly pnzgyminiszter eladst tart az 57. Kzgazdsz-vndorgylsen a Nyregyhzi Egyetemen 2019. szeptember 7-n. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- A tavalyi erős és lendületes éve volt a magyar gazdaságnak, folytatódott az előző év dinamikus növekedése. Európai összevetésben dobogósak vagyunk, sőt volt olyan negyedév, amikor mi voltunk a legerősebbek – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Az idei várakozásokról szólva hozzátette: bár a tavalyi öt százalékhoz közeli bővülés után némi lassulásra számítanak, a négy százalék körüli GDP-növekedést reálisnak tartják 2020-ban.

Elmondta, hogy bár a magyar munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a cél az, hogy a következő években tovább bővítsék a foglalkoztatást. – Úgy számolunk, hogy még háromszázezer embert be lehet vonni a magyar munkaerőpiacra – jegyezte meg Varga Mihály.

Kiemelte, hogy a vállalkozók adó- és adminisztratív terheit tovább akarják csökkenteni. – Töretlenül nőnek a bérek a versenyszektorban, ezzel lépést kell tartani az állami intézményeknél is – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Az egyszámjegyű szja bevezetésére vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy az – sok más javaslattal együtt – továbbra is az asztalon van. Egyszerre bevezetni a háromgyermekes édesanyák élethosszig tartó adómentességét és az egy számjegyű szja-t azonban valószínűleg olyan ugrás lenne, ami az államháztartás korlátaiba ütközne.

Elmondta, hogy az idén új, hosszabb futamidejű állampapírok is megjelennek majd a piacon, amelyekkel szeretnék lekötni a lakossági többletjövedelem egy részét. Az a céljuk, hogy a devizában fennálló államadósság további csökkenése érdekében a teljes lakossági állampapír-állomány érje el a tizenegyezermilliárd forintot, tehát duplázódjon meg a 2018. évihez képest. Most hétezer-ötszázmilliárd fölött tartunk – tette hozzá.

Az otthonteremtési támogatásokról szólva kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt szeretnének tenni a lakásfelújítások támogatására, hiszen ötszázötvenezer üres lakás van Magyarországon, és ezek egy része megfelelő támogatással alkalmassá tehető az otthonteremtésre. Mint megjegyezte, ezek részleteiről várhatóan néhány hét múlva tudnak beszámolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.