A gazdaságvédelem költségvetése lesz a 2021-es + videó

Varga Mihály elmondta: a tervezés során kiemelt feladat volt a családok védelme és és a gazdaság újraindítása.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 26. 9:50
KVR Lszl; VARGA Mihly
Budapest, 2020. május 26. Varga Mihály pénzügyminiszter (b) átnyújtja a 2021. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyûlés elnökének az Országházban 2020. május 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetési törvényjavaslat benyújtása alkalmával az Országház Delegációs termében Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, a 2021-es költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése lesz, kiemelt feladat volt tervezése során a családok védelme és a gazdaság újraindítása. Most is tavasszal nyújtják be a kiszámíthatóság érdekében, és úgy számolnak, hogy

jövőre már 4,8 százalékos növekedésre lehet számítani 3 százalékos infláció mellett. Várhatóan 2,9 százalék lesz a költségvetés hiánya, és átmeneti növekedés után újra csökkenő lesz az államháztartás adóssága. A költségvetés tartalékot is képez összesen 270 milliárd forint értékben.

Varga Mihály elmondta még, hogy a 2021-es költségvetésben létrehoznak egy egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, ebben 2900 milliárd forint áll rendelkezésre. A gyermeket vállaló családok támogatására 2290 milliárd forintot fordítanak, ez Európában az egyik legmagasabb szint, közel 5 százalék a GDP arányában.

Indul a 13. havi nyugdíj

Jövőre elindul a 13. havi nyugdíj is, és a közel 5 százalékos gazdasági növekedés valószínűsíti a nyugdíjprémium kifizetését is. Oktatásra 2129 milliárd jut majd, ez 80 milliárdos növekedés, egészségügyre 2245 milliárd, ez 188 milliárdos növekedés. Nyugdíjakra 3090 milliárd forint jut, ez 325 milliárd forint plusz az idei évhez képest.

A költségvetés szerkezete is egyszerűsödik, ennek során megfeleződik a tételek száma, így sokkal áttekinthetőbb lesz a képviselők részére.

Budapest, 2020. május 26.
Varga Mihály pénzügyminiszter (b) átnyújtja a 2021. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban
MTI/Koszticsák Szilárd

Kövér László: Július 6-án lesz a végszavazás a büdzséről

Kövér László házelnök elmondta, hogy miután az országgyűlés megtárgyalja a költségvetési javaslatot, legkésőbb július 6-án megtörténik a végszavazás. Ezt követően Varga Mihály újságírói kérdésekre válaszolt. A nyugdíjemelés mértékére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy az lépést tart az inflációval, ezt egészíti majd ki a 13. havi nyugdíj. A forint árfolyamára vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a költségvetés jövőre 356 körüli eurónkénti forint árfolyammal számol.

Az esemény az alábbi videón visszanézhető

Célegyenesben a 2021-es büdzsé

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a kormány idén is követi a korábbi évek gyakorlatát, így nem ősszel, hanem már a nyár elején beterjeszti a parlament elé a következő év költségvetési tervezetét. A gazdaság szereplői több mint fél évvel a 2021-es esztendő előtt megismerhetik a legfontosabb várható folyamatokat, a tervezett adó- és gazdaságpolitikai intézkedéseket, főbb kiadásokat, és saját várakozásaikat ezekhez igazíthatják. Ennek szellemében nyújtja be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a 2021. évi büdzsé tervezetét az Országgyűlés elnökének.

A pénzügyi tárca vezetője videó-tájékoztatóban megemlékezett arról, hogy Kossuth Lajos költségvetése is tartalmazott annak idején egy 1500 forintos kiadási tételt az akkor pusztító kolerajárvány megfékezésére, és az élet úgy hozta, hogy a jövő évi csomagban is szerepelnie kell járványügyi kiadásoknak. A 2021-es büdzsében ezért egészségbiztosítási és járvány elleni alapot hoznak létre, mintegy 3000 milliárd forintos összeggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.