Varga Mihály: ismét kedvező visszajelzést kapott a magyar gazdaság

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ismét kedvező visszajelzést kapott a magyar gazdaság, amely továbbra is jó úton halad, utalva arra, hogy a Fitch Rathings felminősítette Magyarország adósminősítését.

2019. 02. 23. 13:49
VARGA Mihly
Budapest, 2018. december 28. Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart az idei gazdasági növekedésrõl a Pénzügyminisztériumban 2018. december 28-án. Varga Mihály szerint a magyar gazdaság idén is jól teljesít, ebben az évben az elsõ háromnegyed évben 4,2 százalékos volt a növekedés, emiatt a tárca szerint az év egészét tekintve várhatóan 4,6 százalékos lesz a gazdasági bõvülés. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ismét kedvező visszajelzést kapott a magyar gazdaság, amely továbbra is jó úton halad, utalva arra, hogy a Fitch Ratings felminősítette Magyarország adósminősítését.

Az újabb felminősítés a magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint a kormány által folytatott gazdaságpolitikának köszönhető

– mutatott rá Varga Mihály, jelezve, a magyar gazdaság jó úton halad, ezt mutatja, hogy az elmúlt évben a magyar gazdaság 4,8 százalékkal bővült, ami háromszorosa az Európai Unió gazdasága tavalyi átlagos bővülésének.

A pénzügyminiszter hozzátette:

ma már senki sem tagadhatja, hogy a magyar gazdaság egyre jobban teljesít és a következő években is növekedhet.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi „BBB mínusz”-ról.

Varga Mihály elmondta:

tavaly különösen a harmadik és negyedik negyedévben teljesített jól a magyar gazdaság, a tavalyi utolsó negyedévben 5 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, a Fitch lépése annak elismerése, hogy helyes a kormány gazdaságpolitikája.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra:

Orbán Viktor miniszterelnök még 2011-ben azt mondta, az ország leminősítéseit felminősítések követik majd. Az elmúlt években folytatott gazdaságpolitika be tudta bizonyítani, hogy erősebbé vált a magyar gazdaság, az azóta folytatott gazdaságpolitikai intézkedések a kételkedő hitelminősítőket is meggyőzték.

Tavaly az államadósság 70,9 százalékra csökkent – mutatott rá Varga Mihály, hozzátéve, hogy a gazdaság növekedése egyensúlyi pályán van.

Emlékeztetett arra, hogy

a szocialista kormányok idején is ért el az ország a mostanihoz hasonló minősítéseket, de akkor hitelből és privatizációs bevételekből valósult meg a gazdasági növekedés.

Varga Mihály kiemelte: most nincs eladósodás, az államadósság GDP-hez mért szintje folyamatosan csökken, alacsony az államháztartási hiány, a kormány nem privatizál, a folyó fizetési mérleg továbbra is többletet mutat. A gazdaság bővülése, az eddigi gazdaságpolitika, a fegyelmezett költségvetési politika, az alacsony infláció és az ország egyensúlyi helyzete vezetett ahhoz, hogy az Standard and Poor's után a Fitch is felminősítette Magyarországot – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Fitch azt is jelezte, hogy a tervezettnél alacsonyabb tavalyi hiány a kormány mértékletességéről tanúskodik, pedig tavaly választási év volt – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Míg 2010-ben az államadósság GDP-hez mért aránya 83 százalék volt, napjainkban 71 százalék alatt van és a kormány azt szeretné elérni, hogy ez az arány 2022 végére 60 százalékra csökkenjen

– emelte ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra: a Fitch elemzése kiemeli, hogy Magyarország komoly eredményeket ért el a sérülékenység mérséklése, a gazdasági növekedés, az államadósság-csökkentés, a devizaarány alacsonyra szorítása és a versenyképesség javítása területén.

A hitelminősítő szervezet ugyanakkor az esetleges jövőbeli kockázatokra is felhívja a figyelmet, különös tekintettel az uniós növekedés lassulásának jeleire és a munkaerőpiacot érintő kihívásokra. Ezeket a kormány időben felismerte és már megkezdte a gazdaság védelmét célzó intézkedések kidolgozását.

Célja, hogy a munkanélküliségi ráta még a mostani kedvező szintről is tovább csökkenjen, a bérek viszont tovább emelkedjenek – mutatott rá Varga Mihály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.