Varga Mihály: Júniusban már kissé élénkült a gazdaság

Júniusban már enyhén élénkült a gazdaság, de a második negyedévi GDP így is tíz százalékkal csökkenhet éves összehasonlításban, egész pedig öt százalékkal zsugorodhat, meghaladva a korábban várt, ma már optimistának tűnő háromszázalékos jóslatot – közölte a pénzügyminiszter.

Forrás: MTI2020. 07. 23. 10:18
null
Gazdaságvédelmi Operativ Törzs. 20200702 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály azt mondta, hogy a legnagyobb éves visszaesést áprilisban mérték, akkor húszszázalékos volt a csökkenés. Májusban lassult a gazdaság visszaesése, a hónap végén pedig megfordult a trend, és júniusban már az enyhe élénkülés jelei is mutatkoztak.

A miniszter beszélt arról is, hogy idén a GDP arányában egyszázalékos, 488 milliárd forintos államháztartási hiánnyal számoltak, de a fél év végére már 3,8-4 százalékos, több mint 1800 milliárd forintos hiány alakult ki.

A koronavírus-járvány elleni védekezési alapra mintegy 600 milliárd, a gazdaság védelmi alapra több mint 1100 milliárd forintot különítettek el, ezek határozták meg az első fél évet – tette hozzá.

Év végére még magasabb lehet a hiány, mert a gazdaság újraindítása további forrásokat igényel, és a járvány második hullámára is lehet számítani – fejtette ki.

Varga Mihály ismét hangsúlyozta, hogy a járvány jó gazdasági helyzetben érte az országot, ezt mutatja a tavalyi ötszázalékos és az idei első negyedévi több mint kétszázalékos gazdasági növekedés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.