Varga Mihály: Kapacitásbővítő beruházást támogat a kormány Jászberényben

Egy ország előrejutása, gazdasági teljesítménye és az emberek jólétének emelkedése a települések fejlődéséből adódik össze – mondta a pénzügyminiszter.

Forrás: MTI2019. 11. 05. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, automatizált raktárközpont épül 1,4 milliárd forintból Jászberényben, a Szatmári Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kapacitásbővítő beruházását a kormány 680 millió forinttal támogatja a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében – jelentette be a pénzügyminiszter kedden Jászberényben. A már elkezdődött beruházást jövő szeptemberben fejezik be.

Varga Mihály azt mondta: egy ország előrejutása, gazdasági teljesítménye és az emberek jólétének emelkedése a települések fejlődésének a következménye. Magyarország egy eladósodott, válságban lévő és munkanélküliséggel sújtott országból mára gyorsan növekvő, munkaalapú gazdasággá fejlődött – emelte ki, hozzátéve, hogy az országépítő munkát visszatükrözik a magyar gazdaság eredményei is.

Az év második negyedében 5,2 százalékkal erősödött a gazdaság, ami a második leggyorsabb az Európai Unióban, ezzel párhuzamosan a munkában állók száma és a keresetek is emelkedtek – számolt be. Ez utóbbiak az első nyolc hónapban 10,7 százalékkal növekedtek, ezzel már harmadik éve kétszámjegyű a béremelkedés – közölte a miniszter. Varga Mihály kitért arra is, hogy a már elindított Gazdaságvédelmi akcióterv ezen eredmények megtartását segíti. Mint mondta: a célzott gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően az uniós átlag feletti növekedés fenntartására – még a gyengélkedő világgazdasági környezet ellenére is – minden esély megvan, ugyanakkor, ha kell, a már meghozott lépéseket újabb gazdaságélénkítő intézkedések követhetik. Varga Mihály rámutatott, hogy az elért eredményekből Jászberény is kivette a részét, mivel 2010 óta az álláskeresők száma négyezerről ezer főre csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalékról 3,1 százalékra javult.

A Szatmári Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 280 embert alkalmaz Jászberényben. A miniszter fontosnak nevezte azt is, hogy a város az elmúlt időszakban komoly eredményeket ért el az út- és közműfejlesztésekben, a közterületek és középületek megújításában, valamint a szociális- és gyermekintézmények fejlesztésében is. Varga Mihály szólt arról, hogy a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében az elmúlt években több jászberényi céget is támogattak, példaként említette a Szatmári Kft. mellett a Jász-Plasztik Kft.-t, a Trend Kft.-t és a Ferro-Press Kft.-t. A támogatások révén összértékben több mint 10 milliárd forint értékű beruházás valósult meg Jászberényben – közölte. Szatmári Zoltán, a vállalat ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében elmondta: a beruházás során megvalósuló raktárkapacitás-bővítés mára elengedhetetlenné vált, hiszen 100 százalék fölötti jelenleg is a raktárok kihasználtsága. A raktárterületet 5 ezer négyzetméterrel bővítik – jegyezte meg.

A beruházás során többek között automata raktárrendszert építenek ki, bővítik a polcos állványrendszert, targoncákat vásárolnak, napelemes rendszert építenek ki, informatikai fejlesztések valósulnak meg. A fejlesztés után a kft. 5 év alatt 20-30 új munkahelyet teremt, emellett vállalták, hogy 7 év alatt 50 százalékkal emelik a béreket – mondta, hozzátéve: a beruházás lehetővé tenné a közeljövőben több áruház megnyitását is. Az ügyvezető igazgató elmondta: a kft.-nek több mint 80 ezer négyzetméteren található a telephelye, 30 ezer négyzetméter a beépített raktárterülete, 37 kamion közlekedik itt naponta. Jelenleg 9,7 milliárd forint értékű raktárkészlettel dolgozik a vállalat – számolt be. Szólt arról, hogy a vállalkozás 1990-ben indult, gázkészülékeket és épületgépészeti szerelvényeket árultak egy kis üzletben. 1996-ban megépítették az első áruházukat Jászberényben, ma már országszerte 35 áruháza van a kft.-nek és 12 projektirodában kínálják termékeiket. Az épületgépészeti profilt 2005-től fürdőszoba-ágazattal bővítették, később az építőanyag is helyet kapott a kínálatukban. A cég 1999-ben megépült logisztikai központja 2010-re megháromszorozta méretét. A nyilvános cégadatok szerint a Szatmári Kft. adózott eredménye 2018-ban több mint 3 milliárd 468 millió forint volt. A beszédek után Varga Mihály átadta a támogatásról szóló okiratot Szatmári Zoltánnak.

Az eseményen részt vett Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Szabó Tamás, Jászberény polgármestere (Fidesz-KDNP) is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.