Varga Mihály: Tovább erősödhet a magyar-kínai pénzügyi együttműködés

Tovább erősödhet a magyar-kínai pénzügyi együttműködés – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn Budapesten, miután egyeztetett Ku Su-val, a Kínai Kereskedelmi és Iparfejlesztési Bank (ICBC) vezérigazgatójával.

Forrás: MTI2019. 09. 09. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzügyminisztérium MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a tárgyaláson szóba került, hogy az ICBC a magyar-kínai tranzakciók megkönnyítése, valamint az Egy övezet egy út kezdeményezés beruházásainak támogatása érdekében vizsgálja képviselet nyitásának lehetőségét Magyarországon. A felek egyetértettek abban, hogy az ICBC magyarországi jelenléte tovább erősítené Magyarország regionális pénzügyi központ szerepét.

Az 1984-ben alapított kínai pénzintézet – amely mintegy négyezer milliárd amerikai dollár értékű eszközállományával a világ legnagyobb bankja – 47 országban és régióban 426 képviselettel rendelkezik, a bank 15 európai országban van jelen – közölte a minisztérium.

Varga Mihály a találkozót követően a közlemény szerint elmondta, a magyar gazdaság teljesítménye 30 százalékkal emelkedett 2010 óta, ez mintegy kétszerese az uniós átlagnak. A vonzó gazdasági és üzleti környezetnek köszönhetően az országba irányuló közvetlen külföldi tőkebeáramlás az elmúlt öt évben több mint 74 milliárd eurót tett ki.

A miniszter kiemelte, a legfrissebb adatok szerint Kína a negyedik legnagyobb Európán kívüli befektető Magyarországon. Hozzátette, hogy a pénzügyi együttműködés a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik leggyorsabb ütemben fejlődő területe. Ezen belül példaként említette a Bank of Chinaval folytatott együttműködést, Magyarország eredményes bekapcsolódását a pekingi székhelyű Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank tevékenységébe, az OTP Bank képviseleti irodájának megnyitását a kínai fővárosban, a Budapest-Belgrád vasútvonallal összefüggő, befejezés előtt álló hiteltárgyalásokat, illetve a különböző pénzügyi alapokban való aktív magyar részvételt is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.