Várják az utazók, hogy feloldják a korlátozásokat

A rendszeres utazók negyven százaléka volt kénytelen lemondani a karácsonyi utazását itthon.

Magyar Nemzet
2021. 01. 01. 16:31
null
Gárdony, 2020. július 8. A Palicsi Vitorlás Klub magyar és szerb sportolói edzésen közös vitorlástáborukban a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában (VVSI), Gárdonyban 2020. július 8-án. A magyar kormány a Szerb Országos Önkormányzattal közösen szervezte az edzõtábort, amelyet a kormány másfél millió forinttal támogat. Ebbõl az összegbõl a gyerekek utazása, szállása, étkeztetése biztosított az öt nap során. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belföldi turizmus esélyeit latolgatta a Szállás.hu friss felmérése, ami rámutat: a rendszeres utazók negyven százaléka volt kénytelen lemondani a karácsonyi utazását itthon, és mintegy negyedük tervezte külföldön tölteni a 2020-as szilvesztert.

A csütörtöki szilveszter más volt, mint a korábbiak, de a legtöbb családban így is pezsgővel koccintottak Fotó: MTI/Balázs Attila

A korlátozások megtorpanást és visszaesést okoztak az év végi foglalásokban, míg a hosszabbítás el is kaszálta ezt az időszakot, ami jelentős bevételkiesést eredményezett. A karácsony, de főleg a szilveszter ugyanis kiemelt, drágább időszak, amikor már hónapokkal előre lefoglalják a vendégek a szálláshelyeket – jelezte a cég közleménye.

Kiderült, hogy akik terveztek utazást az elmúlt ünnepekre, bátortalanok voltak a foglalásokat illetően, és inkább kivárták, hogy alkalmasak lesznek-e a körülmények. Ráadásul az ajándékozás is megtorpant: míg a korábbi években az utazás mint ajándék nagy népszerűségnek örvendett, idén más a helyzet, kevesebben mertek ilyenre költeni.

A belföld az új külföld. A következő években várhatóan felfut a magyarországi pihenőhelyek látogatottsága Fotó: Bach Máté

A Szállás.hu szerint a felmérés résztvevőinek negyven százaléka beindíthat egy keresleti hullámot a január 11-ig érvényes korlátozásokat követően, a többség ugyanakkor elvárja, hogy kapjon megfelelő tájékoztatást arról, milyen lehetőségei és kötelezettségei vannak az aktuális helyzetben az egészség és a biztonság védelmében.

Egyelőre úgy tűnik, 2021-ben messze az augusztus és a július a legvonzóbb hónapok az utazni vágyók körében, emellett május, szeptember és június népszerű a körükben. A többség az utazást, wellnesst hiányolja, minden második válaszadónak az éttermek, kávézók és egyéb vendéglátó egységek is fontosak. Továbbá 46 százalék jelölte meg a családlátogatást és a 45 százalék a barátokkal való összejárást mint fő motivációk.

A tengerpart egyelőre a késő nyári tervekben szerepelhet Fotó: Mirkó István

A felmérés résztvevőinek 52 százaléka közelebbről érintett a Covid–19 járvány második hullámában. Sokak közvetlen családtagja vagy ismerőse esett át a betegségen, jelentős hányaduk vesztette el munkahelyét vagy került anyagi bizonytalanságba. A válaszadók 75 százaléka rendel ételt alkalomszerűen kedvenc étterméből, ötödük lemondás helyett átteszi szállásfoglalását későbbi időpontra, tizedük ajándékutalványokat vásárol kedvenc szolgáltatóitól – idézi a Turizmus.com.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.