Varsói erőműnek szállít az MVM

Lengyelország legnagyobb hulladékégetési projektén dolgozhat a magyar energetikai vállalat, amely készül a régió szemétégető-piacának felfutására.

Magyar Nemzet
2021. 07. 08. 13:01
null
A Varsó mellett épülő létesítmény látványterve Fotó: MPO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország legnagyobb hulladékégető erőművének beruházásához magyar vállalat, az MVM EGI Zrt. (korábbi nevén a Kínában is tendert nyert Enexio) szállíthatja a hűtőrendszert. A tender elnyerése nemcsak a cégnek, hanem a magyar gazdaságnak is jelentős – közölte az MVM.

A projekt, amely hamarosan, európai uniós finanszírozással kezdődik el, a Varsói Köztisztasági Vállalat (MPO) kezdeményezése nyomán valósulhat meg. Az új, környezetbarát hulladékhasznosító mű a nagy mennyiségű varsói hulladék elégetésével termel majd villamos energiát.

A Varsó mellett épülő létesítmény látványterve
Fotó: MPO

Az állami tulajdonú MPO a hulladékégető megtervezésével és megépítésével a dél-koreai Posco E&C vállalatot bízta meg, majd úgy döntöttek, hogy a direkt légkondenzátoros hűtési technológiát választják az erőmű hűtésére. A tavalyi prekvalifikáció után a Posco most nemzetközi tender eredményeként az MVM EGI-t választotta a hűtési rendszer megépítésére. Június 28-án sikeresen lezárultak a kereskedelmi és szerződéses tárgyalások, július 8-án pedig aláírták a szerződéseket.

Az ACC technológia az MVM EGI fő termékével, a Heller-rendszerrel versenyző szárazhűtési technológia, ami a jelen projekthez a kisebb méretei miatt jobban illeszkedik, és jóval elterjedtebb, emiatt több szállítója is van.

A kelet-közép-európai régióban a szemétégető-piac jelentős felfutás előtt áll. Az MVM-csoporton belül is van hasonló projekt tervezés alatt, így ez a referencia is erősítheti a vállalat ezen üzletágát.

Ez a beruházás kisebb, mint a tipikus MVM EGI Heller-projektek, de stratégiailag rendkívül fontos a cégnek, mert már az új márkanév alatt, az MVM-csoport részeként érte el a sikert a nagy presztízsű Poscónál.

A projekt kivitelezése során támaszkodnak majd arra a frissen szerzett tapasztalatukra, amelyet a hasonló méretű Istanbul Waste to Energy projekt irányítása során szereztek. A törökországi hulladékégető mű – Európában a legnagyobb – a nemrégiben átadott új isztambuli repülőteret látja el villamos energiával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.