Vásárlóerőben nincs leszakadva a minimálbér

Vásárlóerőben kifejezve hat tagállamot tudhatunk magunk mögött, beleértve a jobb kereseti adatokkal rendelkező Csehországot.

Nagy Kristóf
2020. 02. 05. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nagy a különbség az Euró­pai Unió keleti, nyugati és déli tagállamai között a nemzeti minimálbérben. A legalacsonyabb összeget az elmúlt évekhez hasonlóan Bulgáriában regisztrálta az Eurostat, ez 312 euró. Ezzel szemben Luxemburgban, ahol a legmagasabb a kötelező legkisebb kereset, az összeg eléri a 2142 eurót is. Az uniós statisztikai hivatal friss jelentése szerint három részre osztható a 21 tagállam, ahol meg van határozva állami minimálbér: ezer euró alatt a kelet-európai, ezer és ezerötszáz euró között a dél-európai, míg ezerötszáz euró fölött a nyugat-európai országok alacsony keresetű munkavállalói kereshetnek.

Magyarországon a kötelező legkisebb kereset 487 euró, ám ez a munkavállalók alig öt százalékát érinti. Ugyanakkor a kimutatás nem számol a nálunk elterjedt, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimummal, amely 637 euró lenne. A két összeg – az érintett munkavállalókkal számított – súlyozott átlaga 602 euró lenne. Forintban kifejezve az összeg a bruttó 161 ezer forintos minimálbéren, illetve a 210 600 forintos bérminimumon foglalkoztatottak számának figyelembevételével bruttó 199 ezer forint lenne. Amennyiben azok a szakszervezeti és munkaadói felvetések megvalósulnának, hogy hazánk egyfajta minimálbért alkalmazzon, a 602 eurós összeggel a régióban Lengyelország után a második legmagasabb lenne az összeg. A hagyományos minimálbérhez mérten a kötelező legkisebb kereset Bulgáriá­ban, Romániában és Lettországban alacsonyabb, mint idehaza. Ám ezekben az államokban jóval több munkavállaló dolgozik ennyiért.

Itthon ugyanakkor jóval több mindenre tudnak költeni a minimálbéresek, mint sok tagállamban. Az ­Eurostat rámutatott: vásárlóerőben kifejezve hat tagállamot tudhatunk magunk mögött, beleértve a jobb kereseti adatokkal rendelkező Csehországot, ahol a vásárló­erőben kifejezett érték 799,32 pps (purchasing power standard). Szlovákiában a minimálbér vásárlóereje mindössze 750,3 pps, míg hazánkban 807,5 pps az érték. Ugyanakkor a magyar minimálbérből a luxemburgi munkavállalók még mindig háromszor több dologra költhetnek, ám lényegesen kisebb a különbség, mint a bruttó összeg figyelembevételével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.