Vastagabb pénztárca, több vásárlás

2018 utolsó hónapjában naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal, míg a múlt év során összessé­gében 6 százalékkal bővült a bolti forgalom volumene, vagyis ennyivel több árucikket vásároltunk.

2019. 02. 22. 9:27
null
Az emelkedő kereset és az áfacsökkenés miatt bővül a fogyasztás Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétette a decemberi, ezzel együtt a 2018-as év egészére vonatkozó részletes kiskereskedelmi eredményeket, amelyből kiderül: az utolsó hónapban naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal, míg a múlt év során összessé­gében 6 százalékkal bővült a bolti forgalom volumene, vagyis ennyivel több árucikket vásároltunk. – A kiskereskedelem 66 hónapja folyamatosan bővül, ezzel párhuzamosan közel harmadával nőtt a kosárba rakott áruk mennyisége, a kosár mérete, vagyis a nettó rendelkezésre álló reáljövedelem reálértelemben másfélszeresére bővült – értékelte az adatokat György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Megemlítette, hogy a családvédelmi programoknak, a családtámogatási rendszernek, illetve a minimálbér-emelésnek köszönhetően az elmúlt közel öt és fél évben egy kétkeresős, minimálbéren foglalkoztatott, két gyermeket nevelő családi kosár mérete 90 százalékkal bővült. Arra számítanak, hogy idén több mint tíz százalékkal emelkedhetnek a reálbérek, így a kiskereskedelem bővülésének jelenlegi üteme 2019-ben is folytatódik.

Az emelkedő kereset és az áfacsökkenés miatt bővül a fogyasztás
Fotó: Bach Máté

– Ahogy a GDP-ben, úgy a kiskereskedelemben is rekordmértékű növekedési ütemet tapasztalhattunk tavaly, az éves forgalom 11 435 milliárd forint volt, vagyis a családok ezermil­liárd forinttal költöttek többet a boltokban, mint 2017-ben – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György vázolta: decemberben a visszafogottabb élelmiszer-eladások miatt alakult a piaci várakozásoknál szerényebben a havi forgalom, amikor lényegében ugyanannyi élelmiszer került a kosarakba, mint egy évvel korábban, a bőséges ajándékvásárlások következtében azonban az iparcikkek értékesítése jelentősen megdobta az év végi eredményt. Az esztendő egészét tekintve, noha voltak hullámzások, összességében nagyon erős eredménnyel zárt a kiskereskedelem, amit a béremelések és a családtámogatási intézkedések mellett az áfa- és több adó csökkentése is támogatott. E lépések a kereskedőknek és a beszállítóknak is kedveztek – vélekedett Vámos György, megjegyezve: több intézkedés az eddigi legerősebb növekedést segítette elő az ágazatban.

A szakértő szerint egészen biztos, hogy idén folytatódik a kiskereskedelem bővülése, amit megalapoz a nemzeti össztermékkel kapcsolatos várakozás is, noha a volumennövekedés üteme szerényebbre sikeredhet a tavalyinál, becslése szerint 4-5 százalékos lesz. – Folytatódik a számottevő bérkiáramlás, a második fél évtől tovább csökken a szociális hozzájárulás mértéke, miközben érkezik a családvédelmi akcióterv, amely újabb lendületet ad majd több területen.

Jobban élünk, mint öt éve

A magyarok közel fele úgy ítéli meg, hogy jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban, arányuk e tekintetben jócskán meghaladja a 37 százalékos európai átlagot – állapította meg legújabb felmérésében a Nielsen piackutató cég. Ebből kiderül: bár a fogyasztók stabilabbnak látják anyagi helyzetüket, ehhez nem társul felelőtlen költekezés, inkább tudatosan keresik a kedvező ár-érték arányú termékeket. A kereskedelem minden területe profitál a kedvezőbb anyagi helyzetből: százból 42 hazai fogyasztó saját bevallása szerint többet költ élelmiszerre, míg háztartási vegyi árura és kozmetikumokra közel harmadannyit, mint korábban. Több pénz megy el az otthonnal kapcsolatos kiadásokra is, illetve sokan magasabbnak érzik a lakbérre vagy jelzálogkölcsönre fordított összegeket is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.