Vasút épül a BMW-gyárhoz

Nekikezdhet a kivitelezőcég a BMW-gyárat is kiszolgáló Debrecen–Füzesabony vasútvonal első szakaszának átépítéséhez. Második vágány, felsővezeték, biztosítóberendezés, új állomásépületek létesülnek, összesen csaknem hatvanmilliárd forint értékben. A korábbi tervek szerint a bajor cég áprilisban vág bele a magyarországi autógyár kialakításába.

2020. 03. 11. 9:30
null
A teljes vonalon központi forgalomirányító rendszer lesz Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődhetnek az építési munkák a leendő BMW-gyárat is magába foglaló debreceni ipari park vasútállomásának megépítésére, valamint a Debrecen-Füzesabony vasútvonal első ütemének bővítésére. A Nemzeti Infrastruktúra- fejlesztő Zrt. (NIF) döntése alapján a V-Híd Építő Zrt. 59 milliárd forint értékben végzi el az építési feladatokat. A Macs Ipari Park állomáson új állomás- és üzemi épületet hoznak létre, a vasúti pálya mellett a forgalomirányító és biztosítóberendezéseket korszerűsítik. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelentek szerint a kivitelező feladata lesz a Debrecen–Füzesabony, azaz a 108. számú vasútvonal Debrecen és Macs állomás közötti szakaszának átépítése. A cél az átmenő fővágányok és a csatlakozó nyílt vonalak alkalmassá tétele arra, hogy azokon a vonat óránként 80-100 kilométeres sebességgel haladhasson, és elbírja az EU-szabvány szerinti tengelyterhelést. A meglévő nyomvonalat 11,6 kilométer hosszan kell felújítani, 3,6 kilométeren pedig át kell építeni. Debrecen és Tócóvölgy állomások között második vágányt építenek. A felsővezeték-rendszert átalakítják, új biztosítóberendezéseket építenek, míg Debrecenben a meglévő biztosítóberendezést alakítják át.

A teljes vonalon központi forgalomirányító rendszer lesz
Fotó: Kurucz Árpád

A teljes vonalon központi forgalomirányító rendszert létesítenek, valamint zajvédő falat, kerékpárutat és járdát építenek. Debrecenben az üzemi épületet, Tócóvölgy állomáson a jelenlegi felvételi épületet (állomást) újítják fel, Macs Ipari Park állomáson új üzemi és felvételi épületet építenek. A beruházásokkal a Debrecen, Tócóvölgy, Nagymacs, Balmazújváros vasúti szakaszt felújítják, kapacitását bővítik és villamosítják. Korábban több mint 135 milliárd forintot különített el a kormányzat a debreceni BMW-gyár területéhez kapcsolódó út-, vasút- és infrastruktúra-építésre. A határozat a debreceni Északnyugati Gazdasági Övezet kialakításával összefüggő közúti, vasúti és közmű-infrastruktúra-fejlesztések címet viseli. A vasútfejlesztések támogatási összege 71,591 milliárd forint.

A város északnyugati ipari parkjában eddig is dolgoztak a szakemberek. A régészeti, lőszermentesítési és talajkiegyenlítési munkák során csaknem két és fél millió köbméter földet mozgattak meg, és másfél kilométernyi dréncsövet fektettek le a talajvíz elvezetésére. A munka nagyságára jellemző, hogy mintegy hatezer ember dolgozott és dolgozik az előkészítésben. Folyik az ipari és közlekedési infra­struktúra kiépítése is. Két autópálya-leágazást kap a terület, de épül itt nagy kapacitású vasúti átrakó és kamionparkoló is. Ezekben a hetekben kezdik meg a majdani 460 ezer négyzetméteres alapterületű épület cölöpözési munkálatait. Ezt követően áprilisban adják át a gyárterületet a beruházónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.