Végéhez ér a nyári időszámítás

Hivatalosan vasárnap hajnalban kell az időmérőket 3 óráról 2-re állítani, vagyis a hét utolsó napja 25 órából áll majd.

2019. 10. 26. 14:34
null
Budapest, 2018. október 27. Egy férfi átállítja karórájának mutatóit 2018. október 27-én. A téli idõszámítás október 28-án hajnali 3 órakor kezdõdik, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október utolsó hétvégéjén idén is visszatérünk a normál időszámításra, vagyis véget ér a nyáron használt, egy órával előrébb tekert órákkal mért idő hét hónapja. Hivatalosan vasárnap hajnalban kell az időmérőket 3 óráról 2-re állítani, vagyis a hét utolsó napja 25 órából áll majd.

Hosszabb-rövidebb szünetekkel egészen 1916 óta alkalmazzák Magyarországon az óraátállítás gyakorlatát.

A bevezetését energiamegtakarítási okokkal indokolták, az 1980 óta regisztrált adatok szerint megközelítőleg 4000 gigawattóra áramot spórolt az ország, vagyis mintegy ötheti átlagfogyasztását. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. emlékeztetett arra is, hogy az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. A megtakarítás a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik.

Ennek ellenére valószínűleg 2021 lesz az utolsó év, amikor állítgatjuk az óráinkat. Az Európai Bizottság tavaly javasolta egy közvélemény-kutatás eredményei alapján, hogy megszűnjön a gyakorlat az Európai Unió területén. Az eredeti elképzelés szerint az utolsó nyári időszámítás az idei lett volna, ám az Európai Parlament 2019. március 26-i szavazásán már a 2021-es céldátumot fogadták el.

A tagállamok saját hatáskörükben dönthetik el, hogy melyik időszámításban maradnak, vagyis melyik időzónába szeretnének tartozni. Az utolsó átállás a nyári időszámításra mindenképpen 2021. március 28-án lesz, és nem is állnak vissza többé azok az országok, amelyek azt az időzónát választották a későbbi naplementével. Azok a tagállamok pedig, amelyek inkább a korábbi napfelkelte mellett döntenek, 2021 őszén végleg visszatérnek a téli időszámításhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.