Véget vetnek az ajkai pernyehullásnak

Ha megvan a szaktudás és a nem kevésbé fontos pénzügyi háttér, akkor érdemes lehet egy-egy elöregedő erőmű korszerűsítésébe fogni. A Bakonyi Erőműben a munkák végeztével megszűnhet a környékbeliek által évek óta átkozott pernyehullás.

2020. 02. 19. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elöregedett, korszerűtlen, részben fosszilis alapon termelő erőművekben rejlő lehetőségekre mutatnak példát Ajkán. A Bakonyi Erőmű Zrt. létesítménye, közeledve a harmadik X-hez, teljes felújításon esik át azzal a céllal, hogy az év végére teljesen megszűnjön a pernyekibocsátása. A szennyezésre régóta panaszkodnak a környék lakói, akik az elmúlt években kénytelenek voltak elviselni, hogy az erőmű időről időre pernyével, hamuval, korommal borította be a környéket. A 285 munkavállalót foglalkoztató szén- és biomassza tüzelésű erőmű távhővel, forró vízzel és gőzzel is ellátja Ajka és környékének lakosságát és ipari fogyasztóit.

A szennyezés megfékezésére már 2017-ben 600 millió forintot költöttek el, ebből szűrőberendezéseket és a kibocsátást ellenőrző, elektronikus monitorozórendszert telepítettek – írta annak idején a Magyar Idők.

Az év októberében a francia gyökerű Veolia Magyarország Zrt. vásárolta meg az erőmű többségi tulajdonát, majd hatmilliárd forint értékű, frissített korszerűsítési programot indított el 2018 tavaszán.

A társaság tegnap a fejlesztések egyik legfontosabb mérföldkövének nevezte a 10-es kazán modernizálásának befejeztét. A kazánból 120 tonna acélt bontottak ki, ennek helyére 150 tonna került, a szereléshez 15 kilométernyi villamos- és irányítástechnikai vezetéket építettek ki, továbbá 1300 négyzetméter hőszigetelő és lemezburkolatot is elhelyeztek.

– A korábbi korszerűsítések révén 2017 első fél évéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb mint felére csökkent a környezetvédelmi határérték túllépések száma, de a létesítmény környezetterhelésének további mérsékléséhez elengedhetetlen a kazánpark rekonstrukciója – mondta Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója.

A társaság által közzétett számok arról tanúskodnak, hogy bár a korábbi vezetőség által véghezvitt fejlesztések is nyilvánvalóan szükségesek voltak, a létesítmény üzemben tartásához, a környezetvédelmi követelmények betartásához, nagyobb léptékű beruházássorozat indokolt.

A két korszerűsítés összevetésekor azonban érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a Veolia egyértelműen tőkeerősebb vállalat, mint a Bakonyi Erőmű Zrt. volt a felvásárlás előtt, a francia társaságnak ráadásul nagy gyakorlata van az ilyesféle projektekben. Magyarországon már fenntarthatóvá alakították többek között a pécsi, a nyíregyházi és a debreceni, részben vagy egészben biomasszaalapon működő erőműveket.

A felújítás májusban a 12-es kazánnal folytatódik, amely az őszi fűtési szezonban már korszerűsítve áll szolgálatba, így 2020 végére teljesen megszűnhet az erőmű okozta pernyeszennyezés Ajkán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.