Végezhet a munkáltató kockázatelemző kérdőívet?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 05. 01. 9:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belső járvány megelőzése érdekében végezhet-e a munkáltató kockázatelemző kérdőívet? Mit tartalmaz(hat) egy ilyen kérdőív?

A munkavállaló ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseket és az adatvédelmi jogszabályokat szükséges figyelembe venni a „belső járvány megelőzése érdekében” a kockázatelemző kérdőív készítése, tartalma és kitöltése tárgyában.

Az Mt. 10. § (1) bekezdése szerint a munkáltató a munkavállalótól olyan nyilatkozat megtételét vagy személyes adat közlését követelheti, amely a munkaviszony létesítése, teljesítése, megszűnése (megszüntetése) vagy e törvényből származó igény érvényesítése szempontjából lényeges.

Az egészségi állapotra vonatkozó személyes adatok a 2016/679 EU Rendelet és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) rendelkezései szerint különleges adatnak minősülnek (EU Rendelet 4. cikk 15. pont és 9. cikk, Infotv. 3. § 3. pont). Ebből következően azok kezelése az adatvédelmi jogszabályokkal összhangban lehet jogszerű.

A kérdőív tartalma ezen felül már egészségügyi-orvosi kérdés.

A munkáltató köteles az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani. A munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt rendszeres időközönként köteles ingyenesen biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát (Mt. 51. § (4) bekezdés).

A munkavállalóval szemben olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amelyet munkaviszonyra vonatkozó szabály ír elő, vagy amely munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott jog gyakorlása, kötelezettség teljesítése érdekében szükséges (Mt. 10. § (4) bek.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.