Végre elkezdődtek a felminősítések

Megkésve, de mindenképp indokoltan minősítette fel Magyarországot a Pénzügyminisztérium szerint péntek éjjel a Standard & Poor’s. A pénzügyminiszter azzal számol, hogy a héten a Fitch Ratings is javítja besorolásunkat, ezzel is tovább javítva az ország finanszírozási pozícióit itthon és a nemzetközi befektetők körében egyaránt.

Rácz Gergő
2019. 02. 18. 9:27
The S&P Global logo is displayed on its offices in the financial district in New York
Kedvező jelzés lehet a piacoknak a Standard & Poor’s lépése Fotó: Brendan McDermid Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ideje volt már – mondta a hétvégén Varga Mihály pénzügyminiszter, miután magyar idő szerint péntek éjjel a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő egy fokozattal feljavította hazánk adósbesorolását, stabil kilátásokkal. A pénzügyminiszter szerint a hitelminősítő döntése elismeri egyrészt azt, hogy a magyar gazdasági növekedés tartós, másrészt azt, hogy az ország külső sérülékenysége csökkent. Hozzátette: a legújabb kiugró növekedési adatok nyomán aligha léphetett mást a hitelminősítő, mint hogy az idei első ütemezett felülvizsgálata során javítsa a magyar államadósság besorolását. Idén az S&P lépett először.

Varga Mihály szerint a Fitch Ratings péntekre ütemezett felülvizsgálatától hasonló eredményt várnak. A múlt péntek estét megelőzően mind a három nagy minősítőnél egy szinttel a befektetésre nem ajánlott, bóvlinak gúnyolt kategória határa felett volt a magyar besorolás. A pénzügyminiszter megjegyezte, megítélése szerint a mostaninál is jóval magasabb besorolást indokolnának a gazdasági mutatóink, és a piaci megítélés alapján legalább két fokozattal kellett volna javítani az ország minősítését, de ennek a kis lépésnek is örülni kell. A Fitch után a Moody’s Investors ­Service májusban értékeli legközelebb a magyar állam adósbesorolását.

Varga Mihály megjegyezte, hogy az S&P indokolásának több elemét a kormányzat is kiemelt kérdésként kezeli. A cég a növekedés mértékét például a kormány számításaival és a nemzetközi szervezetek előrejelzésével ellentétben visszafogottabbra becsüli, ami mögött főként a hazai népesedési folyamatok alakulását, illetve a versenyképességet visszafogó egyes tényezőket látja. A miniszter szerint a kormány már korábban felismerte a kihívásokat, és számos intézkedést hozott ezek orvoslására.

Mint azt lapunk kérdésére megerősítette, a PM továbbra sem tervez devizakötvény-kibocsátást az idén, azzal együtt, hogy a magasabb hitelminősítői besorolással ez kedvezőbb feltételekkel lenne megvalósítható. Elmondta, az újonnan bejelentett családtámogatási program miatt sincs szükség ilyesfajta forrásbevonásra, mivel annak finanszírozási igénye könnyen fedezhető az idei költségvetési tartalékokból, a jövő évi kiadásokról pedig a most is készülő 2020-as költségvetési tervezet rendelkezik. Hozzátette, megítélése szerint a népesedési kérdésekre a mostaninál számított összeg többszörösét is érdemes lehet elkölteni.

Kedvező jelzés lehet a piacoknak a Standard & Poor’s lépése
Fotó: Reuters

Az S&P indokolásában 24 hónapos időkeretről beszélt, ebből az vélelmezhető, hogy most újabb két évig megmarad a jelenlegi besorolás. Varga Mihály kérdésünkre elmondta, a hitelminősítő által adott stabil kilátások indokoltak, egy vagy másfél év múlva is ugyanilyen biztos lábakon fog állni a gazdaság, továbbra is csökkenő adósságszint mellett. Emellett indokolt később mérlegelni, hogy a hitelminősítő által is kiemelt nemzetközi feszültségeknek, például az Egyesült Államok és a Kína közötti védővám-hadakozásnak milyen lecsapódása lesz a magyar gazdaságban.

Varga Mihály kifejtette, ugyan a tavalyi rekordnövekedést várhatóan idén nem lehet megismételni, így is bőven az uniós átlag feletti bővüléssel számol a gazdasági kormányzat, amit többletintézkedésekkel segít, gazdaságvédelmi akciótervet dolgoz ki annak érdekében, hogy a magyar gazdaság növekedése az elkövetkezendő években is magas ütemű maradjon. Kérdésünkre ezekről újabb részleteket nem kívánt elárulni, mondván, a munka folyamatban van, a nyilvánosság valamikor március, április környékén ismerheti meg a terveket. Hozzátette, a családtámogatási program részleteiből már lehet következtetéseket levonni arról, hogy milyen területekhez nyúlna a kormányzat az élénkebb bővülés támogatása érdekében.

Folytatódhat a sor

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az S&P döntését, amellyel a meghatározó nemzetközi hitelminősítők közül elsőként minősítette fel Magyarország államadósságát a befektetésre ajánlott kategória BBB– fokozatáról a BBB szintjére – reagált péntek éjjel a felminősítésre az MNB. Ahogyan a jegybank az elmúlt időszakban több alkalommal jelezte, Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a makrogazdasági kulcsváltozók széles körének javulása támaszt alá. Az MNB álláspontja szerint a felminősítés időszerű volt. Az MNB korábbi számításai szerint a pozitív kilátástól a hitelminősítőknél átlagosan egyévnyi idő telik el, míg a felminősítés bekövetkezik. Az MNB pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is. A héten a Fitch vizsgálja felül Magyarország államadós-osztályzatát, az általa kiemelten figyelt mutatók esetében, különösen a külső egyensúlyi és növekedési képben, szintén jelentős javulás volt tapasztalható az elmúlt években. Így a már 2017 őszétől fenntartott pozitív kilátást a Fitch is felminősítésre válthatja az MNB szerint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.