Vendéglátó-razzia országszerte a hosszú hétvége előtt

A Budai Vár és a fővárosi Duna-korzó vállalkozásai számíthatnak ellenőrzésekre, de a Balaton partján is jöhetnek a revizorok.

Jakubász Tamás
2020. 08. 18. 19:50
Nem elég a csalogató tálalás. A végén nyugtát is kell kapnia a vendégnek.
Balatonszemes, 2020. augusztus 3. Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök étterem konyhafõnöke báránypástétomot készít 2020. augusztus 3-án. A Juh Terméktanács kezdeményezésére augusztus 7-én és 8-án lesznek az éttermi Bárány Napok. Az idei, immár harmadik kampány célja, hogy a programban résztvevõ éttermek közremûködésével az érdeklõdõk megismerjék a bárányhúsból készült, mára elfeledett ételeket. Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fél országra kiterjed az a vendéglátó-razzia, amelyet az államalapítás nemzeti ünnepének hosszú hétvégéje előtt indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Bizonyos megyékben augusztus 20. előtt befejeződnek a vizsgálatok, Hajdú-Biharban és Békésben ugyanakkor ma még dolgoznak a revizorok, ahogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna egyes helyein is felbukkanhatnak a hatóság emberei. Bács-Kiskun megye vendéglátói ehhez képest az egész hónapban számíthatnak helyszíni ellenőrzésre, akárcsak a Budai Vár és a fővárosi Duna-korzó vállalkozásai. Győrben a hét végén veszi napirendre a NAV a helyi vendéglátósokat, s ott még az éjszakai szórakozóhelyeken is megjelenhetnek a hivatalnokok. A Balaton partján is érdemes betartani az előírásokat: Somogyban azokat a vendéglátóhelyeket ellenőrzik, amelyeknél idén még nem jártak a revizorok, Zalában ellenben mások mellett azok a vállalkozások is számíthatnak – újbóli – hatósági érdeklődésre, ahol egy korábbi vizsgálat szabálytalanságot tárt fel.

Az adóhivatal munkatársai a szokásoknak megfelelően járnak el a vendéglátósoknál is, így elsősorban azt figyelik, hogy a vállalkozó ad-e nyugtát, számlát. Emellett lényeges, hogy a gazdasági szereplők megfelelően használják-e online pénztárgépüket, s az is, hogy bejelentették-e alkalmazottaikat. Egyes helyeken a vendéglátásban érvényes kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűsége is kérdés lehet, de adott esetben a revizorok forgalomszámlálásba is kezdhetnek.

Az ősz közeledte egyébként az adóhivatali ellenőrzési tervekből is kiolvasható, a hatóság ugyanis egyes megyékben már hozzáfogott az iskolaszereket árusítók ellenőrzéséhez. Minél kevesebb az idő a szeptemberi iskolakezdésig, az adóhivatal – általában – annál nagyobb figyelmet szentel a füzetek, a ceruzák és más tanszerek kereskedelmének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.