Versenyen mutatták be a modern Kádár-kockát

Magyar Nemzet
2019. 07. 29. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kádár-kockák energiahatékonysági és élhetőségi megújítására törekedett a magyar csapat a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő versenyben elkészült házánál – közölte a távirati iroda. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a szentendrei versenyen kiemelte: mind a tíz háznál valós problémákra születtek innovatív megoldások. Az értékelés szempontjai között szerepelt, hogy a bemutatott technológiák megfizethető áron legyenek elérhetők.

A franciák százéves sorházaik megújításával próbálkoztak úgy, hogy kevesebb legyen az épületek energiafelhasználása, és az időseknek is élhetők legyenek. A thaiföldiek a tradicionális házak felújításánál gumifát használtak. A román csapat, amely a 4–6 szintes panelházakra épít rá árnyékolóteraszt, már el is kezdte a házak értékesítését. György László beszélt arról is, hogy a házak nagy része Szentendrén marad modern skanzent alkotva, amelyet a későbbiekben további, korszerű technológiával épített házak egészítenek ki. Az elkészült házakat szeptember végéig lehet megnézni.

A három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és csaknem négyszáz versenyző részvételével Szentendrén megtartott Solar Decathlon Europe 2019 első helyezettje a francia Habiter2030 csapat lett, a második a holland MOR, a harmadik helyen a román Over4 csapat végzett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.