Veszélyben Európa tavai

A szélsőséges időjárás következtében kialakuló vízszintingadozáshoz a tó élővilága képes alkalmazkodni, viszont a jelenség nagymértékben befolyásolja a tó körzetében jellemző üdülési szokásokat.

Magyar Nemzet
2019. 05. 14. 13:36
null
Balatonfüred, 2017. október 18. Hattyú úszik az októberi napsütésben a Balatonban, Balatonfürednél 2017. október 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozás veszélyes, de egyben lehetőséget is jelent, ha megfelelően felkészülünk rá – jelentette ki Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről szóló tanácskozáson, Balatonfüreden.

A szakpolitikus szerint az éghajlat-politika feladata az éghajlatváltozás mérséklése, az általa okozott károk kezelése, valamint a megfelelő alkalmazkodási modell megalkotása.

Botos Barbara kifejtette: a szélsőséges időjárás következtében kialakuló vízszintingadozáshoz a tó élővilága képes alkalmazkodni, viszont a jelenség nagymértékben befolyásolja a tó körzetében jellemző üdülési szokásokat.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az éghajlatváltozás miatt a nyári szezon kitolódik, várhatóan megnövekszik az erdőtüzek gyakorisága, a Balaton a téli időszakban egyre rövidebb időszakokra fagy be.

Hozzátette, hogy a vízszint 250 évvel ezelőtt két méterrel volt magasabb, mint napjainkban.

Botos Barbara felhívta a figyelmet arra, hogy 2000 és 2007 között a vízkiadás minden esztendőben meghaladta a vízbevitelt, 2010-et követően pedig minden esztendőben szélsőséges volt az időjárás.

A szakpolitikus szerint érdemes volna újragondolni az 1970-es években megfogalmazott vízminőségi programot a klímaváltozás hatásának mérséklése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.