Veszélyes a gyerekjátékok nagy része

Tízből majdnem hét plüssjáték súlyos veszélyt jelent a vásárlókra, miközben a biciklikre szerelhető gyerekülések mindegyike problémás volt – derült ki az Európai Bizottság legfrissebb fogyasztóvédelmi riportjából. A rizikós árucikkek miatt elrendelt intézkedések száma évről évre növekszik: 2019-ben 10 százalékkal, a 2015-ös adatokhoz képest pedig 63 százalékkal több esetben indult eljárás.

Magyar Nemzet
2020. 07. 08. 9:21
null
Huszonegyfajta termékben mutattak ki ártalmas anyagot Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság közzétette terméktesztjeinek eredményét, ennek keretében Európa-szerte összesen 652 terméket vizsgáltak meg. A tesztelt árucikkek között plüssjátékok, úgynevezett slime készségfejlesztők, elektromos közlekedési eszközök mellett biciklire szerelhető gyermekülések, elektromos töltők és akkumulátorok szerepeltek. Az ellenőrzött termékek 38 százaléka nem felelt meg az uniós szabványoknak, 11 százalékukról pedig kiderült, hogy komoly sérüléseket okozhatnak. Meglepő – egyben aggasztó eredmény –, hogy a biciklis gyermekülések egyike sem felelt meg. A tesztek során, 68 százalékban a legveszélyesebbnek a plüssjátékok bizonyultak, a legkevesebb problémát, mindössze egy százalékos bukási aránnyal az akkumulátorok jelentették.

KIVONJÁK A VESZÉLYES TERMÉKEKET

A Gyors Riasztási Rendszer az unióban 2003-ban indult el, a szisztéma a veszélyes, nem élelmiszer jellegű termékek kiszűrésére szolgál. A rendszernek köszönhetően rendkívül gyorsan fel lehet lépni egy-egy problémás termék ügyében: a beérkező aggályos információk alapján a rendszer veszélyesnek minősíthet egy-egy árucikket, de indokolt esetben elrendelheti a visszahívását is.

A legveszélyesebb termékeknek tavaly a gyerekjátékok bizonyultak, ezek között is az apró, lenyelhető részeket vagy vegyi anyagokat tartalmazók lehetnek a legkárosabbak a fogyasztókra, akár a gyerekekre nézve is.

A helyzet súlyosságát pontosan jelzi, hogy a bejelentések 29 százaléka vonatkozott gyerekjátékokra, a második legtöbb gondot okozó termékkör az elektromos közlekedési eszközök, köztük az elektromos rollerek voltak. A bejelentett termékek 27 százaléka okozhatott sérülést, például a könnyen megrepedő, töredező anyag miatt, 23 százalékuk nem megfelelő vegyi anyag használata miatt számított veszélyesnek, 13 százalékuk pedig akár fulladást is okozhatott volna.

JÖNNEK A MASZKOK

A koronavírus-járvány kapcsán idén tavasszal rengeteg bejelentés érkezett maszkokkal, kézfertőtlenítőkkel, védőöltözetekkel kapcsolatban. Éppen ezért a következő vizsgálatok főszereplői ezek a termékek lesznek. A tesztsorozat ebben a hónapban, 2020. július közepén indul. A vizsgálatok lefolytatása után az eredményekről beszámoló készül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.