Vetőburgonya-árusokat ellenőriz a hatóság

Nem érdemes ellenőrizetlen vetőburgonyát ültetni. A megspórolt költségnél ugyanis jóval többet veszíthet a termelő, hiszen ha véletlenül fertőzött gumókat vet el, a termés is veszélybe kerülhet.

Magyar Nemzet
2020. 03. 30. 11:34
null
Nem érdemes kockáztatni a minősítetlen termékekkel Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pórul járhat, aki rossz minőségű vagy ellenőrizetlen burgonyát ültet. Bár minden évben számos helyi és internetes hirdetésben kínálnak vetésre alkalmas méretű krumplit az eladók, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint ezek a tételek nem alkalmasak az elültetésre. Mivel nem ellenőrzött vetőburgonyáról van szó, ezért előfordulhat, hogy valamilyen károsítóval fertőzöttek. A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó baktérium például tavaly az előző évekhez képest jóval több helyszínen fordult elő hazánkban. A hatóság szerint ennek legfőbb oka, hogy csökkent a fémzárolt, ellenőrzött vetőburgonya használata az országban – pedig az ebből fakadó anyagi kár kockázata jóval nagyobb, mint amennyi megtakarításra számíthat a termelő. A növényegészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a Nébih és a megyei kormányhivatalok az idén kiemelten ellenőrzik a vetőburgonya-árusítókat.

A fémzárolt vetőburgonya használata számos előnnyel jár. A termék minden esetben többlépcsős minősítési folyamaton és hatósági ellenőrzésen megy keresztül, a kereskedők pedig származási bizonylatot is adnak róla. Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű vetőburgonya kerüljön forgalomba, a hatóság szakemberei a teljes hazai vetőburgonya-előállító területet ellenőrzik és laboratóriumi vizsgálatot is végeznek. – A fémzárolt vetőburgonyának biztosított a nyomonkövethetősége és a fajtaazonossága, valamint a megfelelő termesztési gyakorlat mellett a termésmennyiség is az elvárások szerint alakul – emelte ki a Nébih.

Nem érdemes kockáztatni a minősítetlen termékekkel
Fotó: MTI/Balázs Attila

A hatóság ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az előző évben vásárolt és felhasznált fémzárolt vetőburgonyát a következő évben már nem érdemes visszavetni. Az utántermesztés ugyanis kockázattal jár, előfordulhat többek között különböző vírusok okozta leromlás, amely egyik évről a másikra akár 60-70 százalékos terméskiesést is okozhat.

Több idő jut a bejelentésekre

Meghosszabbította a növény­egészségügyi bejelentések határidejét a Nébih. A hatóság a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt úgy döntött, hogy március 14-e helyett a gazdálkodóknak április végéig biztosít lehetőséget ezen kötelezettségük teljesítésére. Ehhez kapcsolódóan a növény­egészségügyi vizsgálatokra vonatkozó támogatási igények benyújtási határideje is április 30-ra változik. Fontos, hogy a dokumentumokat a személyes találkozások minimalizálása érdekében nem szükséges papíralapon elküldeni, illetve benyújtani. A hatóság ehelyett arra kéri a gazdálkodókat, hogy az ügyfélkapun keresztül vagy elektronikus levélben juttassák el a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályának.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.