Vezetékeket szakít le a zúzmara

Az ujjnyi vastag villamos távvezetékek a párás, ködszitálós időben akár karvastagságúra is meghízhatnak a rájuk rakódó jégtől, zúzmarától és ezt a terhelést már sokszor nem bírják el – írta közösségi oldalán az NKM Nemzeti Közművek Zrt. A társaság munkatársai a rossz idő ellenére is folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, de napok óta nem ritka, hogy míg egy szakaszt kijavítanak, addig két másik helyen szakadnak le a vezetékek, ezért a fogyasztók türelmét és megértését kérik. Jelenleg is több tucat szerelőcsapat dolgozik kosaras- és darus gépjárművekkel és a gallyazó csapatok is segítik a helyreállítást.

2020. 01. 19. 13:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnapra több mint húszezer háztartásban állították vissza a villamosenergia-szolgáltatást. Az időjárás okozta áramkimaradások különösen Békés megyében, valamint és Bács-Kiskun megyében Kecskemét, illetve Kiskunfélegyháza környékén voltak tapasztalhatók, de a kockázat még nem hárult el teljesen, noha a vasárnapi időjárás talán enyhébb lehet.

A közép- és nagyfeszültségű hálózaton is előfordulnak rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradást okozó hibák, de az NKM kollégái napok óta megerősített létszámmal dolgoznak ezek elhárításán. A szerelők munkáját nehezíti, hogy a vezetékre fagyott dér és zúzmara egyfajta jégpalástot képez, és napközben sem olvad el, ezért vastagszik a jégréteg, ami újabb vezetékszakadás kockázatát idézi elő.

Szerda óta 198 középfeszültségű vezetéken keletkezett üzemzavar elhárításán dolgoztak az NKM-nél. A napok óta folyamatos, 24 órás munkavégzés mellett húsz oszlopot, 10 ezer méter vezetéket és kétszáz kötőelemet cseréltek ki. Az áramszolgáltatás naponta öt-nyolcezer ügyfélnél esett ki, a vasárnap déli órákban 1800 alatt volt az érintett ügyfelek száma.

A telefonos ügyfélszolgálat is megerősített létszámmal dolgozik, csak szombaton több mint kétezer hívást fogadtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.