Vidékfejlesztésre 3000 milliárd forintot kapott a mezőgazdaság

Az elmúlt húsz évben mintegy 3000 milliárd forintnyi vidékfejlesztési uniós támogatást kapott a magyar mezőgazdaság – mondta Kapronczay István agrárközgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2019. 10. 05. 10:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő hozzátette: ha ezt az összeget leosztják, akkor mindössze egymillió forint jut gazdaságonként, amiből nem jönnek ki egy korszerű traktor abroncsai. Ezért nagyon fontos – jelezte -, hogy hatékonyan használják fel a támogatásokat.

A műsorban elhangzott, hogy az öntözött területek növelésére szánt uniós forrásoknak csak egy részét tudta lehívni az ország. A szakértő szerint ez az egyik legnehezebben működő eleme a vidékfejlesztési politikának, így az, hogy egyáltalán sikerült valamennyi támogatást elérni, a magyar tárgyaló delegáció sikere.

Európában ugyanis vita folyik arról – a környezetvédelem miatt -, hogy szükséges-e egyáltalán támogatni az önözést. Magyarország azonban speciális helyzetben van, hiszen Európában a földek átlagosan nyolc százalékát öntözik, miközben ez az arány itthon két százalék – mondta, hozzátéve: a kontinens államai többnyire vízhiánnyal küzdenek, addig Magyarországnak víztöbblete van.

A rendelkezésre álló ötvenmilliárd forintból csupán 13-14 milliárdot kötöttek le öntözésre, aminek az is oka, hogy ez egy nagyon drága beruházás, komoly számításokat igényel, pontosan milyen körülmények között térül meg – ismertette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.