Visszakozás a barangolásból

A brexit óta nem kötelező fenntartaniuk a brit szolgáltatóknak az uniós irányelv által előírt roaming-szabályt, de egészen idáig azt kommunikálták, hogy minden marad a régiben. Az előfizetők nyaralásából azonban az idén már szeretnének egy kicsivel több bevételt látni.

2021. 06. 28. 9:56
null
The newly launched contact tracing app, which uses Bluetooth technology to alert users if they spend 15 minutes or more within two metres (six feet) of another user who subsequently tests positive for the nove coronavirus COVID-19, is pictured on a smartphone in London on September 24, 2020. - The British government on Thursday finally launches its troubled smartphone app to help track the coronavirus in England and Wales -- four months behind schedule and with cases once again surging. (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP) Fotó: AFP Forrás: Daniel Leal Olivas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több brit mobilszolgáltató is meggondolta magát, és annak ellenére, hogy a brexittárgyalások során még arról volt szó, hogy a szigetországban fennmarad az Európai Unióban hatályos roaming-szabály, az EE mégis extra díjat szed be – írja a Mobileworldlive.com. A legnagyobb szolgáltató július 7-től 47 országban – nem ideértve Írországot – kétfontos (nyolcszáz forintos) felárat kér a barangolásért.

A szolgáltatás, illetve a díjbeszedés tehát eltér a 2017-ben bevezetett roaming-rendelettől, amely kimondta, hogy – bizonyos, észszerű korlátozások mellett – az utazók a saját országukban megvásárolt szolgáltatás feltételeivel használhatják a tarifákat az európai uniós országokban. Korábban a szolgáltatók esetenként igen magas díjakat is elkértek egy-egy hazatelefonálásért vagy az adathasználatért.

A brexittel a nagy-britanniai mobilszolgáltatók felett hatályát vesztette a rendelet, ám mindeddig fenntartották ezt a gyakorlatot és hangoztatták is: ügyfeleik úgy roamingolhatnak ezentúl is, mint a brexit előtt.

A britek már nem úgy barangolnak, mintha otthon lennének
Fotó: AFP / Daniel Leal Olivas

Most viszont, hogy ismét nyaralni indulnak az emberek, az EE csavart egyet a dolgon, és a határidőtől a társaságnál új szerződést kötő vagy a meglévőt frissítő ügyfeleknek már amolyan napi átalánydíj formájában kiszámlázza a két fontot a roamingolás alatt. Az ügyfelek mérlegelhetnek, és egy tízfontos, harminc napra szóló „bérletet” is vásárolhatnak, de megjegyzendő, hogy ez még így is jelentősen alacsonyabb költség, mint amit a jogszabály életbelépése előtt általában fizettek az ügyfelek.

Az O2 szintén szigorított, igaz, egy nyaralás vagy üzleti út során viszonylag könnyen az újonnan meghatározott 25 GB-os adatforgalmi limit alatt lehet maradni. A cég csak ezután számláz ki három és fél fontot gigabájtonként. A limit szabályozásához nyúlt a Three is, amely húszról 12 GB-ra csökkentette a határt.

Azt viszont még nem tudni, hogy az EE a roamingpartner-szolgáltatóitól is nagyobb összeget szedne-e be, vagyis a szigetországba érkezőknek megemelkedik-e a szolgáltatás ára. Az ilyen típusú tárgyalásokhoz pedig jogi alapja nyílt a brexit óta. A társaság mindenesetre a lépéssel első fecskeként megnyitotta az utat a versenytársainak, így nem zárható ki, hogy a brit előfizetők a jövőben egyre magasabb díjakkal számolhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.