Vonatokkal is segítik a metrópótlást

Módosított vasúti menetrend lép életbe vasárnap, ha nem is a nyári, de már a tavaszi ütem szerint közlekednek a szerelvények – közölte lapunkkal a nemzeti vasúttársaság.

2019. 04. 03. 13:36
null
Siófok, 2015. június 17. Egy V 43-as villanymozdony vontatta gyorsvonat halad Siófok és Balatonszabadi között 2015. június 16-án. A napokban adták át a Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti korszerűsített vasúti vonalszakaszt. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltozik a MÁV-Start menetrendje a hétvégén, a kelebiai vonatok – segítve a metrópótlást – a Köki helyett a Keletibe érkeznek majd. Hamarosan beindul a nyári előszezon is, a hosszú hétvégéken több járat indul a Velencei-tóhoz és a Balatonra.

Módosított vasúti menetrend lép életbe vasárnap, ha nem is a nyári, de már a tavaszi ütem szerint közlekednek a szerelvények – közölte lapunkkal a nemzeti vasúttársaság. A legfontosabb változás, hogy április 7-től december 7-ig a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonalon közlekedő személyszállító vonatok a Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan is indulnak. Mint lapunk beszámolt róla, jelenleg még a Kőbánya-Kispest állomásra futnak be ezek az elővárosi vonatok. Azonban a hét végén megkezdődik az M3-as metró Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszának felújítása, a pótlóbuszok munkáját segíti, hogy a dél felől érkező vonatok egyenesen a Keletibe mennek. Pesterzsébetről így 17 perc alatt a központi pályaudvaron van a vonat, ilyen gyorsan gépkocsival sem lehet ezt a távot letudni.

Hasonlóan jó hír a nagy tavakhoz utazó nyaralótulajdonosoknak, hogy április 27-től előszezoni vonatokat állítanak forgalomba a velencei és balatoni pályákon. A Budapest–Tapolca vonalon, valamint a Déli pályaudvarról Fonyódra közlekednek hétvégenként és a hosszú hétvégén mindennap azok a vonatok, amelyek a balatoni és a velencei üdülőtelepüléseken megállnak, de az útjuk további részén zónáznak.

Várhatóan június közepén, az iskolaév végén kezdődik a balatoni főszezon, amikor hétvégenként az elővárosi forgalomból a tópartra irányítják a korszerű elektromos és dízel motorvonatokat is. Tavaly nyáron a Balaton déli partján óránként, az északin kétóránként jártak a komfortos, légkondicionált kocsikkal is üzemelő vonatok. Várható, hogy Budapest és Siófok között hétvégenként idén is 90 személyszállító vonat közlekedik majd, átlagosan 30 percenkénti indulással, köztük a siófoki FLIRT, amely Kelenföld és Szabadifürdő között alig több mint egy óra alatt ér célba. Utóbbi menetidejével a közúti járművek, például a személyautók nem versenyezhetnek, különösen péntek délután vagy szombat reggel, amikor a fővárosból kivezető autópálya-szakaszon rendszeresek a közlekedési balesetek miatti dugók.

Minden bizonnyal idén is lesz 30, 60 és 90 napra váltható Balaton-bérlet. Az interneten és a Vonatinfó mobilalkalmazáson keresztül a csúcsidőn kívül közlekedő vonatokra szóló e-vonatjegyek akár 20 százalékkal olcsóbban válthatók a Balatonhoz is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.