Vonzó befektetési célpont Magyarország

Tavaly 98 befektetés érkezett az országba mintegy 4,3 milliárd euró értékben, és 17 ezer új munkahely jött létre. Idén ennél jobbak az adatok.

Magyar Nemzet
2019. 10. 02. 9:27
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. október 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Inspiring Hungary konferencián a Pesti Vigadóban 2019. október 1-jén. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság uniós átlag feletti teljesítményének, a csökkenő adóterheknek, a következetes és kiszámítható gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarország a következő években is vonzó befektetési célpont maradhat – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett Inspiring Hungary konferencián. Szerinte eredményeink megvédhetők, ezt jól mutatja, hogy az első fél évi 5,1 százalékos bővülés egyharmada a kormányzati intézkedésekhez köthető.

A tárcavezető szerint nagyon ritkán van példa olyan időszakra, mint amilyen az elmúlt években volt, amikor viszonylag hosszú ideig felzárkózási pályán van az ország – eközben a világgazdaság egészében lassulás tapasztalható. Mint mondta, fontos szerepet játszanak a beruházások, amelyek egyre nagyobb hányadban magasabb hozzáadott értékű termelést eredményeznek. A fejlesztések lendületét mutatja, hogy 2019 második negyedévében közel húsz százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest, ezzel a tárca várakozásai szerint a magyar beruházási ráta az idei évben elérheti a 29 százalékot.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarország érdekének nevezte a nyitott világkereskedelmet, a szabadkereskedelmet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (képünkön) a konferencián. Emlékeztetett: októbertől megújul a külföldi befektetések támogatása, a megyék közül 12-ben a támogatás 50 százaléka érhető el készpénzben, 3 megyében csak 25 százalék, másik 3-ban 15 százalék lehet az arány. A munkahelyteremtés már nem kötelező feltétele a támogatás elnyerésének, helyette az új technológia megteremtése is biztosíthatja a jogosultságot. A cél tehát a technológiai fejlesztés, a kutatás-fejlesztés erősítése – hangsúlyozta a tárcavezető.

Tavaly 98 befektetés érkezett az országba mintegy 4,3 milliárd euró értékben, és 17 ezer új munkahely jött létre. Idén ennél jobbak az adatok, eddig 2,4 milliárd eurónyi befektetés érkezett hazánkba. Az első fél évben egyébként nem a német, hanem a koreai cégek fektettek be a legnagyobb mértékben.

Nem vagyunk elvtelen kiszolgálók

Csakis egyensúlyra törekvő, patrióta gazdaságpolitikával lehet élhető országot teremteni – erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára beszélt az Országos vállalkozói mentorprogram nyitórendezvényén. György László az MTI szerint hangsúlyozta, hogy a 2010 utáni magyar gazdaságpolitika világgazdasági keretekben értelmezi az országot, és nem „elvtelen kiszolgálója a külföldi érdekeknek”, de a teljes bezárkózást is elveti. Megjegyezte, hogy a globális termelés 80 százalékát előállító 600 multinacionális cég a legerősebb államokkal szemben is képes érvényesíteni az érdekeit. Hazánknak a piacképes erősségeire kell a jövőjét alapoznia, mivel a nemzeti tulajdonszerkezet más rendszerváltó országokhoz képest sokkal kevésbé maradt meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.