Wáberer György ismét tulajdonos lett a Waberer's-ben

Átalakult a Waberer's Nyrt. tulajdonosi szerkezete, ezúttal ismét tulajdonos lett a céget egykor felfuttató, majd a tőzsdei bevezetés előtt azt eladó Wáberer György. A befektetőknek tetszik a dolog, szárnyal a részvény.

Fellegi Tamás Péter
2020. 12. 22. 17:39
null
Egy éve nem szól bele egykori cége működésébe Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Waberer's néhány éve nagy reményekkel érkezett a tőzsdére, bár akkor már tudni lehetett, hogy a korábbi névadó fő tulajdonos, Wáberer György eladta a céget. Márpedig ő volt az, aki a működés minden részletét jól ismerte, a fuvarozási piac sajátosságait is beleértve, így lényegében ő lett volna a garancia, hogy a társaság akár a nehezebb időkben is jól tud működni.

Nélküle azonban kudarc lett a befektetés: az 5100 forinton kibocsátott részvény bizony ezer forint alá süllyedt, majd a koronavírus-járvány végképp nehéz helyzetbe hozta a társaságot. A cég megkezdte az átszervezést, a fő tulajdonos, a CEE Transport azonban jelezte, hogy el kívánja adni részesedését (vélelmezni lehetett, hogy nagy veszteséggel). Nos, erre részben már október folyamán sor került, akkor a Waberer's részvényeinek 24 százalékát vásárolta meg az Indotec csoporthoz tartozó Trevelin Holding. Egyúttal opciós szerződést is kötöttek a felek, ennek eredményeként került most sor a következő ügyletekre: a Trevelin további 6,99 százalékos részesedést szerzett, miközben 21 százalékot az opciós jog átruházása révén az MHB Optimum Zrt. szerzett meg, 20 százalékot pedig a High Yield Vagyonkezelő Zrt., melynek egyedüli tulajdonosa Wáberer György.

A régi tulajdonos így csak viszonylag kisebb részesedéssel jelent meg újra a cégben, személye azonban mégiscsak garancia lehet arra, hogy a társaságot hasonlóan jól fogják menedzselni, mint az előző Wáberer-érában.

A részvény mindenesetre hatalmasat emelkedett a hírre: a keddi zárás előtt több mint 13 százalékkal az előző napi záróár fölött, 1400 forintos áron kereskedtek vele. Természetesen ez igen messze van az egykori 5100 forintos bevezetési ártól, de az már a múlt, kiindulási alapnak már nem lehet tekinteni. A társaságnak a jelenlegi, sokkal nehezebb körülmények között kell újjászervezni, átalakítani tevékenységét, és mindenekelőtt stabilan nyereségessé válni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.