Warren Buffett eladta légitársasági részvényeit

A világ talán leghíresebb hosszú távú befektetője beszámolt a jelenlegi válság alatt követett stratégiájáról. Szokása szerint most sem kapkod, hiszen sok készpénzen ül a cége.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 03. 16:10
Billionaire financier and Berkshire Hathaway CEO Warren Buffet greets shareholders during the Berkshire Hathaway Annual Shareholders meeting in Omaha
A harmadik negyedévben rekord mennyiségben, mintegy 9 milliárd dollárért vásárolt a Berkshire Hathaway saját papírjaiból Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton jelentette be Warren Buffett, hogy befektetési cége, a Berkshire Hathaway megszabadult összes, az amerikai légitársaságokban korábban birtokolt részesedésétől. A négy legnagyobb amerikai légitársaságban 2016-ban vásárolt jelentős részesedést a közel 90 éves guru, most azonban elmondta, hogy miután nem látja a polgári repülési iparág járvány utáni jövőjét rövidtávon, a 3-4 éves várakozásra pedig már nincs ideje, a részvények kiszórása mellett döntött. Hozzátette, hogyha ő elhatározza, hogy kiszáll valamiből, akkor nemcsak csökkenti a részesedést: a piaci likviditástól függően viszonylag rövid idő alatt eladja az érintett cégek összes részvényét, adott esetben jelentős veszteséggel is, ahogy ez most is történt.

Warren Buffett sok évtizedes pályafutása alatt folyamatosan nagy hozamot ért el befektetőinek hosszútávú stratégiájával, melynek lényege, hogyha vonzónak talál egy céget vagy egy iparág több cégét, jelentős részesedést vásárol bennük, és egész addig tartja őket, amíg jó hozamot remél tőlük. Ha azonban változik a helyzet egy cégnél vagy az iparágban, ahogy most is, határozott döntést hoz a kiszállást illetően. Az ilyenkor keletkező esetleges veszteséget hosszabb távon bőségesen kompenzálja a jól teljesítő befektetések hozama.

Fotó: Reuters

Az utóbbi években a stratégia viszonylag egyszerű volt: főleg azon cégek papírjait preferálta Buffett, melyek jelentős sajátrészvény-vásárlásokat hajtottak végre úgy, hogy ezt nem hitelből, hanem jelentős nyereségükből fedezték, és emellett is maradt bőségesen készpénzük. Erre legjobb példa az Apple, amely mára Buffett legnagyobb befektetése lett, 72 milliárd dollár értékben.

A Berkshire Hathaway jelenleg 137 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, ami 10 milliárd dolláros növekedés az első negyedév során. A cég a márciusi átlagosan 35 százalékos részvénypiaci zuhanás ellenére nem vásárolt, mert mint Buffett elmondta, nem látott vonzó célpontot. Hozzátette, hogy véleménye szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed túl sok pénzt öntött a piacra, mellyel azóta felhúzta a részvénypiacokat, de úgy gondolja, hogy ez hosszú távon nem fenntartható stratégia. A piac így a járvány miatt romló fundamentumokhoz képest kifejezett túlértékelt lett, de a guru mindenkit megnyugtatott: ahogy lát valami vonzót, bevásárol belőle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.