időjárás 18°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

HÍRZÓNA

Három varázsszó

Tradíciók, empíria, tolerancia. A mai világkrízis alapjairól van szó.

Aktuális

FÓKUSZBAN

„Medve” a korsóban

Az egyik romániai sörmárkát, az Ursust sokan román sörnek tartják. A kolozsvári sör eredetileg ugyanúgy magyar volt, mint a város, ahol régen főzték.

Az USA nem gátolná Trianon revízióját

Ő már kifejtette a programját, az ellenzékét még nem hallotta, csak vádakat, személyeskedéseket ― jelenti ki Bethlen István. Lloyd George brit kormányfő támogatja indítványunkat a kisebbségek védelmére.

A román megszállásért is minket hibáztatnának

Bethlen István szerint ha a győzők direktóriuma fennmarad, Európa tönkremegy. Az antant abszurd módon a bolsevik puccsért és a román megszállás kárainak egy részéért is hazánkat teszi felelőssé.

Földrajzkönyvekkel megakadályozhattuk volna Trianont

Jubilál a Magyar Földrajzi Társaság, amely felhívja a külföld figyelmét a trianoni diktátum okozta geográfiai abszurditásokra. A Tisza István meggyilkolásáért halálra ítélt Kéri Pál Szovjet-Oroszországba távozhat.

2022. május 25. szerda 09:00

A magyar törvényhozás ezer éve – állandó kiállítás az Országgyűlési Múzeumban

A kiállítás 8 fejezetben, kronologikus sorrendben tárja a látogatók elé a magyar parlamentarizmus gyökereit, kialakulását és fejlődését egészen a rendszerváltozásig. A tárlat első része a kezdetektől a rendi országgyűlésekig bezárólag jeleníti meg az országgyűlések történetét. A második egység az 1918-ig tartó korszakot öleli fel. A harmadik rész a parlamentarizmus alakulását, az útkeresések és az újrakezdések időszakát foglalja össze 1918 és 1990 között.
2022. május 25. szerda 13:25

Duna TV: Hannibál nyomai az Alpokban

Az ókori történelem egyik legendás epizódja volt a pun hadvezér, Hannibál bravúros hadjárata, amelynek során seregével átkelt az Alpokon, hogy így támadja hátba ellenségét, Rómát. Hogyan lehetett képes több ezer katonával, lovakkal, sőt harci elefántjaival megmászni Európa egyik legmagasabb hágóját? Az útvonaláról is évtizedek óta folyik történészek közt a vita, ám kutatóknak most sikerült bizonyítékokra találniuk, amelyek megmutatták, merre vonult Hannibál serege.
2022. május 25. szerda 18:00

Őrtüzek nyugaton – filmbemutató és közönségtalálkozó az Urániában

1921 nyár végén váratlan és meglepően sikeres felkelés tört ki Nyugat-Magyarországon a trianoni döntés miatt. Elérték, amit máshol nem sikerült, a népszavazást. Így Sopron, a leghűségesebb város és számos környező település a mai napig hazánk része maradt. A résztvevők sorsa, mint már annyiszor a történelem során üldöztetés és halál volt, nevüket bemocskolták, az emlékezetből is igyekeztek kitörölni őket.
2022. május 25. szerda 18:00

Emlékek a katonaládából – könyvbemutató az Aranytíz Kultúrházban

A 2022-ben, a kolozsvári Ábel Kiadó gondozásában megjelent Emlékek a katonaládából című dokumentumregény az 1989-es romániai forradalom köré épül, egy kiskatona optikájából szemléltetve a történelmi eseményeket. K. Kovács István regénye, bepillantást nyújt az egykori diktatórikus Ceaușescu rezsim mindennapjaiba, végigkíséri a forradalom napjait, ízelítőt nyújt a frissen született demokrácia visszásságairól, majd az 1990-es marosvásárhelyi Fekete Március eseményeivel zárul.
2022. május 25. szerda 19:00

Sári bíró az Újszínház színpadán

Móricz Zsigmond első színműve a Sári bíró, ami műfaját tekintve vígjáték, de minden látszólagos kedélyessége ellenére túlmutat a népszínművek idilli faluábrázolásán, humora szatirikus, társadalombírálata Móricz finom valóságérzékét mutatja. Az Újszínházban május 25-én megtekinthető előadás főbb szerepeiben Esztergályos Cecília, ifj. Jászai László, Pikali Gerda, valamint Almási Sándor lép színpadra.
2022. május 25. szerda 19:00

Karc FM: SztárKarcok

László Attila Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és zeneszerző eddigi pályafutása során a legkiválóbb muzsikusokkal zenélt együtt, országhatárainkon innen és túl. A sokoldalú művész legújabb formációja, a Fusion Circus, a műfaj kiemelkedő szólistáit integrálja a zenekarvezető saját kompozícióit megszólaltatva. Bizse Ferenc SztárKarcok című élő műsorában nemcsak az új szerzeményekből ad ízelítőt, de további terveiről és feladatairól is beszámol László Attila.
Ajánlók
több mutatása

Ma utoljára Csináljuk a fesztivált!

A fináléban még mindig hihetetlenül színes a mezőny: 9 versenydal mérkőzik meg egymással, hogy kiderüljön: kié lesz az évszázad slágere cím.