2014 óta már több mint 20 ezer migráns veszett a Földközi-tengerbe

Forrás: MTI2020. 03. 06. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy líbiai hajótörés és több, a közelmúltban történt incidens következében becslések szerint meghaladta a 20 ezret 2014 azoknak a bevándorlónak a száma, akik átkelés közben életüket vesztették a Földközi-tengeren – közölte pénteken az ENSZ migrációs szervezete.

Paul Dillon, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője elmondta, hogy feltehetően 91 ember veszett a tengerbe, akik gumicsónakkal vágtak neki a Földközi-tengernek a líbiai Garabulli kikötőjéből február 9-én, egy másik, február 14-én Algériából indult hajónak pedig nyoma veszett.

Az IOM pénteken közzétett jelentése szerint 2016 óta – amikor több mint 5000 ember veszett átkelés közben a Földközi-tengerbe – évről évre csökkent a halálos áldozatok száma.

Az ENSZ-szervezet ismételten szorgalmazta, hogy „terjesszék ki a biztonságos, törvényes lehetőségeket a bevándorlók és menekültek számára”, hogy ily módon csökkentsék a törvénytelen utat választók számát, és „megelőzzék a szükségtelen és elkerülhető halálozásokat”.

Az IOM sajnálkozását fejezte ki azok miatt az a „kísértethajók” vagy „láthatatlan hajóroncsok” miatt is, amelyekre gyakran a civil szervezetek hívják fel a figyelmet, amelyek segélyhívásokat kapnak a tengeren bajba kerülő bevándorlóktól, illetve az eltűntek hozzátartozóitól.

„Az általunk regisztrált halálesetek kétharmadánál az emberek nyomtalanul eltűntek a tengeren” – közölte Frank Laczko, az IOM globális migrációs adatkezelő központjának igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.