Az olasz jobboldal leváltaná a belügyminisztert

Luciana Lamorgese feladata lett volna a bevándorlás megfékezése, de ez láthatóan nem sikerült.

2021. 08. 25. 6:10
null
Messina kikötőjébe fut be Líbia felől az Ocean Viking Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter távozását sürgetik a jobboldali pártok. A tárca vezetője ellen az elmúlt hetekben több alkalommal fogalmazott meg kifogást Matteo Salvini, a Liga párt főtitkára. Luciana Lamorgese a Demokrata Párt politikusa, a belügyminiszteri tárca élén Salvinit követte a Giuseppe Conte vezette korábbi kormány második ciklusa óta. Az országra nehezedő migrációs nyomás megoldása lett volna az egyik kulcsfontosságú feladata, mellyel azonban máig nem tudott megbirkózni – vallják jobboldali koalíciós partnerei. 

Nem teljesíti küldetését, ezt a számadatok bizonyítják a legjobban. Közel negyvenezren érkeztek az év eleje óta. Mivel tölti a napjait a belügyminiszer?

– merül fel a kérdés a bevándorlásellenes Liga tagjaiban, akik többször is felszólították a tárca vezetőjét, számoljon be, miért nem teljesíti feladatát megfelelő módon. 

A határvédelem és az illegális bevándorlás kérdése megoldatlan maradt, miközben az ország belbiztonsága is egyre romlik – derült ki a tárca által közzétett adatokból. 

A politikai partnerekben felháborodást keltett a Róma környéki Viterbóban megrendezett hatalmas rave party ügye is, amely több ezer szórakozó személyt toborzott egész Európából. Az egészségügyi szabályok betartása nélkül, alkoholos és drogos állapotban szórakoztak a rekordhőségben több ezren, melynek eredménye egy fiatal fiú halála, néhány megerőszakolt nő és több száz koronavírus-fertőzött. 

A rendfenntartó erőknek csupán egy hét után sikerült kiüríteniük a térséget és felszámolniuk az illegális szórakozást, biztosítani a közrendet. 

A viterbói események választ követelnek. Egy normális országban a belügyminiszter távozott volna tisztségéből

– fűzte a történtekhez Giorgia Meloni, az Olasz Fivérek párt elnöke. 

Hogyan szemlélheti tétlenül egy kormány, hogy több ezren alkoholos és drogos állapotban napokon keresztül szabadon dorbézoljanak, közben pedig megakadályozza, hogy tisztességes állampolgárok kávéházba járjanak, bezárja a termelőegységeket, megtiltja a diszkók kinyitását?

– mutatott rá az ellentmondásokra az ellenzék soraiban maradt Meloni a La Veritá napilapnak adott interjúban, majd hozzáfűzte: pártja nem zárja ki, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez a belügyi tárca vezetője ellen. 

Borítókép: Líbiából az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók az olaszországi Messina kikötőjébe érkeznek a migránsok Európába szállítására szakosodott egyik hajó, az Ocean Viking fedélzetén. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.