Nem engedték szóhoz jutni a kanadai kormányfőt a tüntetők

Elégedetlen tüntetők zavarták meg a kanadai miniszterelnök több kampánygyűlését.

Forrás: BBC News2021. 08. 28. 19:35
null
CANADA-POLITICS-VOTE Fotó: DAVE CHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Justin Trudeau kénytelen volt lemondani egy választási gyűlést, miután tüntetők jelentek meg az eseményen.

A kanadai miniszterelnököt az Ontario állambeli Boltonban szólalt volna fel, de az eseményt biztonsági okok miatt félbeszakították.

 

A liberális miniszterelnök abban reménykedik, hogy többséget tud biztosítani a szeptember 20-án megtartandó, előre hozott általános választásokon. Ám az elmúlt napokban törekvéseit az oltakozás és az ezzel kapcsolatban hozott kormányzati döntések elleni tiltakozások megállították.

 

Mindannyiunknak nehéz éve volt. Azoknak az embereknek, akik tiltakoztak, szintén nehéz évük volt, és tudom és hallom a haragot, a frusztrációt, talán a félelmet

– mondta Trudeau.

 

Pénteken szintén  megzavarták a miniszterelnök Nobleton városában lévő pékségben tett látogatását; szerdán, a Brit Columbiában tett látogatása alkalmával oltásellenes tiltakozók fogadták.

 

Ki ne akarna hozzászólni ehhez a sorsfordító helyzethez? Ki ne akarná kivenni a részét a döntésből, hogy merre menjen tovább az ország? A kanadaiaknak maguknak kell eldönteniük azt, hogyan zárjuk le a koronavírus elleni harcot és milyen jövőt építsünk

– magyarázta döntését Trudeau, amikor augusztus 15 -én kiírta az előre hozott választásokat. 

Sajtóhírek szerint a koronavírus-járvány okozta helyzetet használja fel arra, hogy kisebbségben lévő liberális kormánya többséget szerezzen.  A kormányzó Liberális Párt ugyanis 2019-ben nem szerzett többséget az alsóházban: a 338 parlamenti székből jelenleg 155 van a kormánypártnál, második helyen a konzervatívok állnak, 119 székkel, amely szerint az ellenzéki pártokra kellett támaszkodnia napirendjének elfogadásában. Az ellenzéki pártok bírálták a liberálisokat, amiért öt hétig tartó kampányt hirdettek a járvány legújabb hulláma idején, pusztán „politikai haszonszerzés céljából”.

 

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Ottawában 2021. augusztus 15-én. 
Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Justin Tang

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.