A baloldal kormányoz, de tíz éve nem nyert választásokat

A lapunknak nyilatkozó Giorgia Meloni leváltaná a belügyminisztert, s kiáll Magyarország mellett.

2021. 09. 20. 6:05
Italian Daily Politics 2021
ITALY-POLITICS Fotó: ANDREA PIRRI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az októberben esedékes önkormányzati választások kampányától hangosak az olasz nagyvárosok, Milánó, Torino, Nápoly és Róma, valamint számos kisebb település. Nagy méretű megmozdulásra gyűlt össze a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei ellenzéki párt Rómában a Piazza del Popolón, hogy a jobboldal közös jelöltjét, Enrico Michettit bemutassák a főváros választó­polgárainak. Csaknem tízezer pártszimpatizáns ünnepelte az ellenzékben maradt Melonit, akinek népszerűsége töretlenül növekszik.

Az esemény egyben alkalmat nyújtott arra is, hogy a bevándorlásellenes párt aláírásgyűjtésbe kezdjen a Luciana La­morgese belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány benyújtásához.

A jobboldali pártok, a kormánypárti Liga és az Olaszország Fivérei több alkalommal hangoztatták, hogy a tárca vezetője alkalmatlan hivatala betöltésére, mivel képtelen az ország hatá­rainak megvédésére, az illegális bevándorlás feltartóztatására.

Giorgia Meloni lapunk kérdésére azt mondta, felháborító azt látni, hogy a belügyminiszter házkutatást tart az olaszok otthonában, folyamatosan szankciókkal sújtja a vendéglátószektorban dolgozókat és azokat, akik a biztonságos távolság betartásával békésen demonstrálnak, mert kétségbe vonják a kormány döntéseit. Eközben ellenőrzés nélkül nyolcvanezer illegális bevándorlót engedett be az elmúlt hét hónapban, tétlenül nézte, hogy több ezer fiatal összegyűlt Európából és napokon keresztül dorbézolt az egészségügyi szabályokat figyelmen kívül hagyva.

Mi csupán azt követeljük, hogy teljesítse belügyminiszteri kötelességét, vagy ha erre nem képes, akkor távozzon. Bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezzük, ehhez kérjük az olasz állampolgárok együttműködését, hogy végre alkalmasabb személy foglalhassa el a belügyminiszteri széket

– közölte Meloni.

Azért gyűltünk össze ezen a szimbolikus, impozáns téren, hogy elmondjuk, Róma többet érdemel. Bemutatjuk a jobbközép erők, az Olaszország Fivérei, a Liga és a Hajrá, Olaszország! közös jelöltjét, akit alkalmasnak tartunk ennek a csodálatos városnak a vezetésére. A baloldal helytelen városvezetése következtében Róma elveszítette központi szerepét, ezt szeretnénk visszaállítani

– fejtette ki lapunknak Francesco Lollobrigida, az Olaszország Fivérei képviselőházi frakcióvezetője.

A hazánkkal kapcsolatos európai uniós támadásokról a képviselő így fogalmazott: – Európa mindent megtesz, hogy Magyarország nemzeti hatáskörébe tartozó politikáját befolyásolja annak ellenére, hogy a magyarok kétharmados többsége által szabadon megválasztott kormány döntéseiről van szó.

Azt hiszem, jobban tennék, ha hagynák a magyaroknak, hogy szabadon dönthessenek gyermekeik és a jövő nemzedékének neveléséről.

Amíg a magyar állampolgárok demokratikusan döntenek egy kormány mellett, addig senkinek sincs joga bele­szólni az ország ügyeibe. Olaszországban az a paradox helyzet áll fenn, hogy a baloldal kormányoz annak ellenére, hogy az elmúlt tíz évben nem nyert választásokat. Jobb lenne, ha az olasz politikusok inkább saját hazájukkal foglalkoznának ahelyett, hogy Magyarországról fogalmaznak meg kritikákat, és lehetőséget adnának az állampolgároknak, hogy az urnáknál kifejezhessék akaratukat – mondta. Lollo­brigida hozzátette, az Olaszország Fivérei úgy véli, a kiskorúaknak joguk van ahhoz, hogy védelemben éljenek, ideológiai hatásoktól függetlenül. 
– A fenti kérdésben mi is hasonlóan gondolkodunk, a magyar kormányhoz hasonló értékeket képviselünk – mondta a párt képviselője. 

 

Fotó: Andrea Pirri/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.