A Frontex segítségét sürgeti az EU a lengyel-belarusz határon

Varsó ez idáig nem kérte az ügynökség segítségét, amely már küldött egységeket a litván és a lett határra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 24. 19:02
null
Kapciamiestis, 2021. július 20. Az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex egyik munkatársa a litván-fehérorosz határon a litvániai Kapciamiestis településen 2021. július 19-én. A Frontex 60 határõrt vezényel a litván-fehérorosz határra július 29. és október 6. között, miután a szomszédos Fehéroroszországból idén csaknem 2100 illegális bevándorló lépett be Litvánia területére. Litvánia július elején határkerítés építésébe fogott a közel-keleti és afrikai migránsok áradata miatt a Fehéroroszországgal közös szakaszon. A kerítés a tervek szerint 550 kilométer hosszúságú lesz. MTI/EPA MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatandónak tartaná az Európai Bizottság, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) a migránsválsággal küzdő lengyel–belarusz határterületen is jelen legyen, és a testület szeretné, ha Lengyelország engedélyezné a segítségnyújtást – mondta pénteken Adalbert Janz, a bizottság illetékes szóvivője. Vasárnap a lengyel hatóságok jelentették, hogy három illegális migránst találtak holtan a lengyel–belarusz határ közelében. Halálukat feltehetőleg kihűlés okozta.

Elismerjük, hogy a lengyel hatóságoknak nagyon nehéz helyzettel kell szembenézniük, ami azért jött létre, mert ezeket az embereket eszközként használják fel politikai célok elérésére

– jelentette ki a szóvivő, utalva arra, hogy a belarusz vezetés arra bátorítja az Irakból és Afganisztánból érkező bevándorlókat, hogy illegálisan lépjenek be az EU területére a lengyel, illetve a litván határon keresztül.

Brüsszel szerint a minszki vezetés így akar politikai nyomást gyakorolni az unióra, válaszként az ellene bevezetett szankciókra. Janz hozzátette: a helyzet a határvidéken nagyon aggasztó. Lengyelországnak úgy kell ellátnia határigazgatási feladatait, hogy közben ne veszélyeztesse az emberek életét és ne tagadja meg ezektől az emberektől a szükséges ellátást.

Jó lenne, ha a közös határunkat a Frontex által biztosított közös erőforrásainkkal védenénk

– hangsúlyozta.

Lengyelország rendelkezik az egyik legnagyobb határőrizeti erővel az EU-ban. Ez idáig nem kérte a Frontex segítségét, noha az ügynökség már küldött egységeket a problémában szintén érintett litván és lett határvonalhoz.

Borítókép: A Frontex egyik munkatársa a litván–belarusz határon a litvániai Kapciamiestis településen 2021. július 19-én. Fotó: MTI/EP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.