Elsőfokú készültségbe helyezték a szerb hadsereget

Pattanásig feszült a helyzet a koszovói határon.

Forrás: mandiner.hu2021. 09. 24. 20:08
null
Belgrd, 2021. szeptember 15. Harci drn mellett llnak katonk az elszr megtartott j nnep, a szerb egysg napja alkalmbl rendezett fegyverbemutatn Belgrdban 2021. szeptember 15-n. MTI/AP/Marko Drobnjakovic Fotó: Marko Drobnjakovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú harci készültségbe helyezték a szerb katonaság raškai és Novi Pazar-i kaszárnyában állomásozó alakulatait, amelyeknél csütörtökön Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök tett látogatást – számol be az N1 nyomán a Szabad Magyar Szó.

Stefanović elmondta, hogy Aleksandar Vučić parancsára, elrettentő szándékkal helyezték harci készültségbe a hadsereget, egyben kijelentette, hogy a harci készültség szintjének megemelését nem tartja provokációnak, de hozzátette, a hadsereg kész megvédeni a szerb népet, ha azt bármilyen fenyegetés éri.

Szeretnénk világos üzenetet küldeni, hogy senki se gondolja azt, hogy a szerb néppel bármit megtehet. Nem fogjuk megengedni az újabb üldöztetéseket, nem lesz több Vihar és ahhoz hasonló akció. Hadseregünk nem akar provokálni, nem fog a törvényes kereteken kívül vagy a nemzetközi egyezményekkel ellentétesen cselekedni, de kész megvédeni a szerb népet, amennyiben bármi is veszélyezteti az emberek életét

– hangoztatta Stefanović.

A két ország között hagyományosan feszült helyzet a napokban éleződött ki, amikor a szerb közszolgálati televízió és rádió közzétette azt a hírt, hogy a koszovói rendőrök elkobozzák a Kszovó északi részéről származó szerb rendszámokat, a szerbiai rendszámú autók sofőrjeit pedig ideiglenes tábla kiváltására és biztosítás fizetésére kötelezik.

A koszovói rendőrség szerint ők még a múlt héten értesítették a szerb rendőröket, hogy szeptember 15-től az észak-koszovói jelzésű szerb rendszámokkal nem lehet közlekedni a tartomány területén, ezeket le kell cserélni.

Az albánok szerint ők még a múlt héten értesítették a szerb rendőröket, hogy szeptember 15-től az észak-koszovói jelzésű szerb rendszámokkal nem lehet közlekedni a tartomány területén, ezeket le kell cserélni.

Az intézkedést egyébként egy kis erődemonstráció is kísérte, hiszen  a két ország két határátkelőjénél, Jarinjénél és Brnjaknál megjelentek a koszovói különleges rendőri alakulat (rosu) tagjai, többek között tíz páncélozott járművel, mert arra számítottak, hogy a tartományban élő szerbeknek nem fog tetszeni a rendszámtáblás döntés. Érdekesség, hogy Szerbiába már 2011 óta csak a Koszovó (KS) rövidítést tartalmazó rendszámtáblával lehet behajtani, a Koszovói Köztársaság (RKS) feliratú táblákat, mivel azok a független Koszovóra utalnak, a szerb állam nem ismeri el – olvasható a Mandiner oldalán.

A borítóképen: Harci drón mellett állnak katonák az először megtartott új ünnep, a szerb egység napja alkalmából rendezett fegyverbemutatón Belgrádban 2021. szeptember 15-én.
Fotó: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.