Guantánamóba telepíti a bevándorlókat a Biden-kormány

Dagad a botrány: lemondott az Egyesül Államok haiti különmegbízottja, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti migránsok százait toloncoltatta vissza a karibi államba.

2021. 09. 23. 16:24
null
Guantnamo, 2021. szeptember 10. 2002. februr 6-i kp egy rizetesrl, akit katonk vezetnek a kubai Guantnami-blben lv amerikai haditengerszeti tmaszponton lv fogolytborban. A guantnami brtntbort terrorizmussal vdolt szemlyek fogvatartsra ltestettk a 2001. szeptember 11-i terrortmadsok utn, amikor az Egyeslt llamok vilgmret harcot hirdetett a terrorizmus s az al-Kaida nemzetkzi terrorhlzat ellen. A tbor egykori foglyai kzl nhnyan mr fontos tisztsget tltenek be a radiklis iszlamista tlibok uralma al kerlt Afganisztnban. A guantnami tborban jelenleg 39 terrorista tevkenysggel gyanstott szemlyt tartanak fogva. MTI/AP/Lynne Sladky Fotó: Lynne Sladky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kormánya nemrég közzétett pályázati felhívásában olyan vállalkozót keres, aki képes lenne üzemeltetni egy menekülttábort a kubai Guantánamói-öbölben, és folyékonyan beszéli a haiti kreol nyelvet. Az amerikai haditengerészeti bázison található menekülttábor újranyitásának a híre azok után röppent föl, hogy az elmúlt két hétben mintegy tizennégyezer bevándorló érkezett a katasztrófák és a politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből az Egyesült Államok területére. A menekültek a Mexikót Dél-Texasszal összekötő híd alatt vertek tábort, miután átkeltek a Rio Grande folyón.

A médiában futótűzként terjedő hír felháborodást váltott ki bevándorláspárti szervezetek körében, amelyek korábban magasztalták a Biden-kormány engedékeny migrációs politikáját. 

A bírálók szerint ugyanis méltatlan, hogy az amerikai álom reményében az Egyesült Államokba érkező haiti bevándorlókat a guantánamói fogolytábor közelében helyezik el, ahol még ma is számos terroristát őriznek, köztük a 2001. szeptember 11-i  amerikai terrortámadások feltételezett kitervelőjét, Kálid Sejk Mohamedet. 

Ez nem történhet meg. Dühös vagyok. Szégyellje magát Joe Biden

– írta a Twitteren Erika Andiola, a RAICES bevándorláspárti szervezet érdekképviseletének vezetője. A kubai menekülttáborba 2017 óta nem telepítenek bevándorlókat, vagyis azóta, hogy a volt demokrata párti amerikai elnök, Barack Obama kormánya felszámolta azt. Az 1991-ben létesített táborban azelőtt viszont több tízezer HIV-fertőzés gyanús haiti migánst is tartottak. 

– A demokraták attól az állásponttól, hogy bezárják a guantánamói fogolytábort, eljutottak odáig, hogy inkább a haiti migránsokat szállásolják el ott

– mutatott rá a pálfordulásra Glenn Greenwald amerikai újságíró.

A guantánamói börtöntábort terrorizmussal vádolt személyek fogvatartására létesítették a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, amikor az Egyesült Államok világméretű harcot hirdetett a terrorizmus és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellen. MTI/AP/Charles DharapakFotó: Charles Dharapak

Larry O’Connor, amerikai rádiós személyiség pedig ironikusan megállapította, hogy míg a lovas határőrök gyeplőhasználata a rabszolgaságra emlékeztet, Guantánamóba küldeni a bevándorlókat emberséges a Biden-kormány szerint. A férfi ezzel arra utalt, hogy a közösségi médiában pár napja olyan felvételek terjedtek, amelyeken „cowboynak öltözött” lovas rendőrök látszólag korbáccsal – valójában gyeplővel – próbálják visszatartani a migránsokat. Washington ugyanis vasárnap deportálási műveletekbe kezdett, amelyek során eddig körülbelül ötszáz migránst küldtek haza Haitibe. Azt egyelőre nem lehet tudni, milyen kritériumok alapján döntenek a hazatoloncolásokról, Biden vélhetően elődje, Donald Trump gyakorlatát folytatja, amelynek értelmében a lehető leggyorsabban meg kell szabadulni mindenkitől, aki egészségügyi fenyegetést jelent az országra. 

Az elnököt több demokrata párti képviselő is felszólította, azonnal állítsa le a haiti migránsok kitoloncolását, amely ellentmond a demokrata párti kormány eddigi intézkedéseinek.

Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris mindeddig Donald Trumpénál „humánusabb” migrációs politikáját sürgetett. Ígéretüknek pedig meg is lett az eredménye: januári hivatalba lépésük óta rekordszámú, egymilliónál is több illegális bevándorló érkezett Mexikó felől az Egyesült Államokba. Az amerikai–mexikói határválság ráadásul cseppet sem csitul, annak ellenére, hogy Kamala Harrist az elnök még márciusban bízta meg a probléma kezelésével.

Dagad a botrány Washingtonban. Lemondott az Egyesült Államok haiti különmegbízottja csütörtökön, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti migránsok százait toloncoltatta vissza az utóbbi napokban a katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta karibi államba. „Nem akarom, hogy kapcsolatba hozzanak az Egyesült Államok embertelen és kontraproduktív döntésével, amely alapján haiti menekültek és illegális bevándorlók ezreit fogják kitoloncolni” – írta a júliusban kinevezett Daniel Foote különmegbízott Antony Blinken amerikai külügyminiszternek címzett üzenetében. Foote szerint Haitiban annyira szörnyű állapotok uralkodnak, hogy az amerikai tisztségviselők mozgása gyakorlatilag csak őrzött épületegyüttesekre korlátozódik az országban tevékenykedő fegyveres csoportok miatt. Mint írta, Haiti "összeomlott állam", és képtelen megbirkózni a visszatérő migránsok áradatával. „Haitival kapcsolatos politikánk súlyos hiányosságokat mutat, javaslataimat pedig sorra figyelmen kívül hagyták, illetve félresöpörték, vagy átdolgozták őket egy tőlem idegen elképzelés megvalósítására” – nehezményezte Foote.

Borítókép: 2002. február 6-i kép egy őrizetesről, akit katonák vezetnek a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton lévő fogolytáborban. Fotó: MTI/AP/Lynne Sladky

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.