Háromezer egészségügyi dolgozót függesztettek fel Franciaországban

A munkavállalók nem voltak hajlandók beoltatni magukat a koronavírus-járvány ellen.

2021. 09. 17. 19:04
null
FRANCE-CORSICA-HEALTH-VIRUS-HOSPITAL Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA

A munkavállalók nem voltak hajlandók beoltatni magukat a koronavírus-járvány ellen.

Egészségügyi intézmények Franciaország-szerte mintegy háromezer munkavállalót függesztettek fel, miután azok nem voltak hajlandók felvenni az oltást – közölte csütörtökön a francia kormány. Bár a koronavírus elleni védőoltás csak szerda óta kötelező az egészségügyi dolgozóknak az országban, a felfüggesztések máris érzékeltetik a hatásukat az egészségügyben. 

– Ha nem tudjuk helyettesíteni az ápolóinkat, a munka kevésbé tud eloszlani a dolgozóink között, és attól tartok, ördögi kör fog kialakulni: a munkavállalók kimerülnek, és nem tudnak majd dolgozni, ezért őket is helyettesíteni kell

– panaszolta a Reuters hírügynökségnek Emmanuel Chignon, egy bordeaux-i idősotthon igazgatója, rámutatva arra, milyen nehéz új munkaerőt találni. A kormány azonban másképp vélekedik a helyzetről. 

– Nem lesz káosz – nyilatkozta Olivier Véran francia egészségügyi miniszter, hozzátéve: 2,7 millióan dolgoznak az egészségügyi szektorban. 

– A legtöbb felfüggesztés csak ideiglenes. Sok dolgozó úgy döntött, hogy beoltatja magát, mivel belátták, hogy realitás a kötelező oltás

– fejtette ki a miniszter. Franciaországban a lakosság mintegy 74 százaléka kapta már meg legalább az egyik oltását – a teljeskörűen beoltottak aránya pedig 64 százalék.

Emmanuel Macron francia elnök korábbi döntése szintén számos állampolgárt ösztönzött az oltás felvételére. Az államfő július közepén hirdette ki, hogy kötelezővé teszik az oltási igazolvány bemutatását a legtöbb szabadidős tevékenység igénybevételéhez, például az éttermek, az edzőtermek és a múzeumok látogatásához is. 

Olivier Véran elmondta, hogy még korai feloldani az oltási igazolással kapcsolatos korlátozást.  

– Még mindig körülbelül tízezer a napi új esetek száma. A pandémiának nincs vége

– nyomatékosította a miniszter.

Olaszország mindeközben még Franciaországnál is szigorúbb lépésre szánta el magát, csütörtökön az európai országok közül elsőként bejelentette: október közepétől minden köz- és magánszférában dolgozó munkavállaló köteles oltási igazolvánnyal rendelkezni. 

Hozzáfűzték: az igazolás hiányában felfüggesztik majd a munkavállalókat. Az olasz zöldkártyát azoknak állítják ki, akik már legalább az első oltásukat megkapták, a közelmúltban épültek fel a koronavírusból vagy negatív tesztet tudnak felmutatni. 

– A vakcina az egyetlen fegyverünk a koronavírus ellen

– sürgette az állampolgárokat az oltás felvételére Mariastella Gelmini olasz regionális ügyekért felelős miniszter. 

Utasokat ellenőriznek rendőrök a milánói központi pályaudvaron 2021. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Az olasz lakosság 73 százaléka oltatta már be magát, és 65 százalék azoknak az aránya, akik már mindkét adagot megkapták. Az országban a hétnapos mozgóátlag alapján az elmúlt egy hétben napi ötezer új esetet rögzítettek. Az európai országok közül Nagy-Britannia után Olaszországban a második legmagasabb a halálozások száma, a pandémia kezdete óta több mint 130 ezer olasz állampolgár hunyt el a koronavírusban.

Borítókép: Ápolók egy franciaországi kórházban. Fotó: Pascal Pochard-Casabianca

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.