Katonák vehetik át a tartálykocsik volánját Nagy-Britanniában

Egyre ijesztőbb méreteket ölt Nagy-Britanniában az üzemanyaghiány, a BP olajipari óriáscég máris jelezte, benzinkútjainak harmada komoly ellátási problémákkal küzd, noha a finomítók tele vannak benzinnel. Boris Johnson miniszterelnök és kormánya katonák bevetésével enyhítené a sofőrhiány miatt egyre súlyosbodó válságot.

Mártonffy Attila
2021. 09. 27. 13:56
SHAPPS, Grant
Manchester, 2021. szeptember 27. Jrmvek sorakoznak egy manchesteri benzinkt eltt 2021. szeptember 27-n. Az elmlt napokban fennakadsok voltak a lakossg lelmiszer- s zemanyagelltsban Nagy-Britanniban, mivel a Brexit nyomn nincs elg kamionsofr az orszgban. Sokan pnikvsrlsba s felhalmozsba kezdtek, nhny benzinktnl risi sorok alakultak ki. Grant Shapps brit kzlekedsi miniszter szeptember 25-n bejelentette, hogy tezer klfldi kamionsofr kaphat soron kvl tmeneti nagy-britanniai munkavllalsi engedlyt, mindenekeltt zemanyag- s lelmiszerszllt teherautk vezetsre. MTI/AP/Jon Super Fotó: Jon Super
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan több száz brit katona kaphatja parancsba, hogy üljön át üzemanyag-szállító tartálykocsik volánja mögé, hogy némileg enyhítsék az energetikai szektort is sújtó sofőrhiányt, valamint lecsendesítsék a lakosság körében egyre jobban elharapódzó vásárlási pánikot. A baj ugyanis egyre nagyobb lesz:

a British Petrol benzinkútjainak harmadánál kifogyott vagy kifogyóban van az üzemanyag, és a benzin-kiskereskedelmi szövetség (PRA) 5500 kútja is kiszárad lassan

– írja a The Guardian brit lap. Ha pedig nincs benzin vagy gázolaj, sem szállítás, akkor kiürülnek a boltok polcai – ahogy számos esetben már meg is történt – és áruhiány lép fel, nem beszélve arról, hogy a lakosság dühe egyre nő. 

A konzervatív kormány vasárnap kiizzadt magából egy Escalin-művelet fantázianévre keresztelt válságtervet, hogy legalább a karácsonyi bevásárlásokat megmentsék. A megállapodás nélküli brexit esetére már évekkel ezelőtt felvázolt terv felélesztésében főként Kwasi Kwarteng gazdasági, Grant Shapps közlekedési és Priti Patel belügyminiszter vett részt. 

Ennek keretében több száz katonát irányítanának át egy nyolcvan tartálykocsiból álló tartalékflotta vezetésére. Persze ez sem menne egyik napról a másikra, akár három hétig is eltarthat, mivel a mobilizálni kívánt legénység egy része még más bevetésen vagy tartalékos állományban van.

Egyes kormányforrások szerint nem sok esély van a rövidesen Boris Johnson kormányfő elé kerülő terv megvalósítására, így várhatóan London egyéb, azonnali hatályú akciókat is ki fog tervelni a lakossági pánikhangulat mérséklésére. Néhány felbőszült miniszter ugyanis meg van győződve róla, hogy az üzemanyaghiány mértéke kisebb lenne, ha a lakosság normálisan viselkedne, és a sofőrhiánynak is csak marginális hatása lenne, ám a média felfújja a dolgokat, s emiatt kígyóznak a sorok a boltok előtt. A PRA ugyanakkor még szombaton közölte, hogy az egyik kútjánál ötszáz százalékkal nőtt a kereslet az egy héttel korábbihoz képest.

Szakértők szerint a masszív hiány még legalább öt napig eltart, de akár el is húzódhat, ha nem változik meg a lakosság viselkedése.

A The Guardian egyik forrása szerint a helyzet a 22-es csapdájára emlékeztet. Ugyanis bármilyen jellegű beavatkozással a kormány csak fokozhatja a problémát, viszont ha nem csinál semmit, a pánik magától terjed tovább, a válság öngerjesztővé válik.

Az üzemanyaghiány ráadásul az élet más területeire is rátelepedhet, például ha a tanárok vagy az orvosok nem tudnak tankolni, nem tudnak bemenni az iskolába és a kórházba. Vélekedések szerint a kormánynak meg kell változtatnia nehézkes kommunikációs stratégiáját, s ahelyett, hogy tagadná a benzinhiányt, az embereket kellene rábírnia átgondolt, mások igényeit is figyelembe vevő tankolásra.

Borítókép: Járművek sorakoznak egy manchesteri benzinkút előtt 2021. szeptember 27-én. MTI/AP/Jon Super

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.