Lapozó: A választások után előtérbe kerülhet a jogállamisági vita Németországban

Sok a bizonytalan szavazó Németországban, tízből négy német nem tudja, kire szavazzon · Egy francia felmérés szerint a migráció kérdésében Éric Zemmour publicista hitelesebb Macron köztársasági elnöknél · Több mint 1700 migráns vesztette életét tavaly a Spanyolországba vezető útja során · A választások után előtérbe kerülhet a jogállamisági vita Németországban.

Forrás: Mediaworks2021. 09. 23. 18:00
MORAWIECKI, Mateusz; MERKEL, Angela
Vars, 2021. szeptember 11. Angela Merkel nmet kancellrt (b) fogadja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnk Varsban 2021. szeptember 11-n. MTI/EPA/PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok a bizonytalan szavazó Németországban, tízből négy német nem tudja, kire szavazzon

A szavazók nagy része továbbra sem tudja, hogy melyik német pártot támogatja vasárnap: tízből négyen bizonytalan szavazók, derült ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung megbízásából készített, a német sajtóban megjelent kutatásból. – Egyik vezető párt sem kínál megoldást a régóta fennálló problémákra. Merkel sok kérdést nyitva hagyott, például az életminőség és a szociális ellátórendszer, a társadalmi egyenlőség terén. Nem beszélve arról, hogy a 2015-ös migrációs válsággal újfajta feszültség is teremtődött a politikában. Jelenleg egyetlen párt sem mutat hatékony kiutat, a jelöltek pedig finoman szólva sem inspirálók – mondta a Deutsche Wellének Katja Hoyer történész a nagy bizonytalanság okairól. Szakértők szerint a német választókat az is összezavarja, hogy nem egyértelmű, melyik kancellárjelölt mit képvisel. A CDU-s Armin Laschet esetében például hátránynak tartják, hogy a keresztény uniópártok nyolc éve nagykoalícióban működnek a szociáldemokratákkal, a CDU-pártelnök személyisége pedig nagyban eltér Merkelétől. – Senki nem számol azzal, hogy Angela Merkelnek mennyi női szavazója volt. A merkeli szavazatoknak valószínűleg csak egy részhalmazát adják a CDU-szavazók – véli a német portálnak nyilatkozó politikai elemző.

Forrás: dw.com

Egy francia felmérés szerint Éric Zemmour hitelesebb Macronnál a migráció kérdésében

A francia hírtelevízió, a BFM TV kérésére az Elabe közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint Éric Zemmour francia jobboldali publicista és politológus már hitelesebb személyiség a franciaországi bevándorlással kapcsolatban, mint a hivatalban lévő köztársasági elnök, Emmanuel Macron. Éric Zemmourt – akinek személyével kapcsolatban folyamatos a találgatás a francia médiában, hogy vajon bejelenti-e indulását a jövő évi francia köztársasági elnökválasztáson – csak Marine Le Pen előzi meg a migrációval kapcsolatos hitelességi skálán. Hét hónappal a választások előtt a Franciaország legsúlyosabb problémájával kapcsolatos élmezőnyben Le Pen vezeti a hitelességi rangsort 39 százalékkal, őt követi Zemmour 31 százalékkal, majd Macron mindössze 28 százalékkal. A biztos és feltételezett elnökjelöltek között a Harris Interactive adatai szerint még mindig Macron viszi el a pálmát a választási szavazatok jelenleg várható 23 százalékával.

Források: valeursactuelles.com, bfmtv.com, harris-interactive.fr

Több mint 1700 migráns vesztette életét tavaly a Spanyolországba vezető útja során

Emberi jogi szervezetek tájékoztatása szerint annak ellenére, hogy 2020-ban tombolt a világjárvány, és úgy tűnt, hogy lassul a migrációs áramlás, végül mégis rekordot döntött a halálesetek száma. Összesen 1717 ember halt meg a Spanyolországba vezető útján, ami az ilyen típusú statisztikai adatok vezetése óta a legmagasabbnak számít. 1998 óta jegyzik fel ezeket az eseteket, azóta több mint tízezren hunytak el a tengeren. 2021-ben eddig 133 illegális bevándorló holttestét húzták partra, és további 120 ember tűnt el. Azok a bevándorlók, akik Észak-Afrikában szállnak fel a migránsmaffia hajóira, hogy megpróbálják elérni az andalúziai partokat egy jobb élet reményében, az életüket kockáztatják. Csak múlt hétvége óta kilenc holttestet emeltek ki a hatóságok a vízből Almeria partjainál. Az Algériát Andalúziával, Murciával, Alicantéval és a Baleár-szigetek partjaival összekötő migrációs útvonal jelenleg a legaktívabb a kanári-szigeteki után.

Forrás: elmundo.es

A választások után előtérbe kerülhet a jogállamisági vita Németországban

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt bosszanthatja, hogy Angela Merkel távozik a hatalomból. A német kancellár ugyanis sokszor mutatott megértést Közép-Európa, így Lengyelország irányába a jogállamisági vitában – erről a lengyel kormányfő volt politikai tanácsadója beszélt a német sajtónak. A várakozások szerint ezentúl sokkal erősebb szelek fújnak majd Brüsszelből: a lengyelek az igazságügyi reform miatt ráadásul állandó harcban állnak az Európai Bizottsággal és az EU Bíróságával. Tomasz Krawczyk szerint az új berlini kormány első embere borítékolhatóan nem lesz annyira türelmes, mint Merkel volt a kontinens keleti részével. A Kereszténydemokrata Unió kancellárjelöltje, Armin Laschet a kampány során járt Varsóban, de konkrétumok nélkül, lényegében csak „motyogott” a jogállamisági vita lehetséges megoldásáról. Az LMBTQ-kérdésben is érdemes változásra számítani. Amennyiben a Zöldek kerülnek hatalomra, Annalena Baerbock az Európai Parlament zöldfrakciójával kéz a kézben lép majd fel a lengyelek ellen. Baerbock furcsa mód az Északi Áramlat 2 ügyében viszont akár kiváló szövetségese lehetne Morawieckinek.

Forrás: dw.com

A borítóképen: Angela Merkel német kancellárt fogadja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Varsóban 2021. szeptember 11-én.
Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.