Lapozó: Egyre feszültebb a hangulat a spanyol és a katalán elnök között

Egy göteborgi lelkész csak melegeket hajlandó összeadni · Franciaországban háromezer egészségügyi dolgozót függesztettek fel · Rekordmagas az áram ára Svédországban · Elvitette a spanyol zászlót a katalán elnök maga mögül, hogy vizuálisan se azonosítsák őt Spanyolországgal.

Magyar Nemzet
2021. 09. 16. 14:32
ARAGONS, Pre
Barcelona, 2021. június 22. Pere Aragonés függetlenségpárti katalán elnök (j) és Jordi Puignero katalán alelnök beszélget a regionális kormány heti ülésén Barcelonában 2021. június 22-én. A spanyol kormány ezen a napon várhatóan kegyelemben részesíti a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt elítélt katalán függetlenségi politikusokat. MTI/EPA/EFE/Quique García Fotó: Quique García
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy göteborgi lelkész csak melegeket hajlandó összeadni

Egy ismert melegaktivista svéd pap bejelentette, ezentúl nem fog heteroszexuális párokat összeadni. Lars Gårdfeldt ezt annak kapcsán mondta el, hogy a svéd egyházban a közelgő egyházi választások kapcsán vita van arról, hogy a papok elutasíthatják-e a meleg párok házasságkötési szándékát (az egyház lehetővé teszi az egyneműek házasságkötését templomaiban, de az adott papnak döntési joga van, összeadja-e őket, vagy lelkiismereti, hitbéli okokból megtagadja). Gårdfeldt, aki a göteborgi Carl Johans gyülekezet lelkésze, arra hivatkozott: ha paptársai elutasíthatják a meleg párokat, ő is elutasíthatja a heteroszexuális házasulandókat. Gårdfeldt már a 2000-es években – amikor az még Svédországban törvénybe ütköző volt – összeadott meleg párokat. A püspöki kar nem foglalt állást a lelkész mostani döntéséről. 

Forrás: Sveriges Radio

Franciaországban háromezer egészségügyi dolgozót függesztettek fel

Olivier Véran francia egészségügyi miniszter bejelentette, hogy hozzávetőleg háromezer egészségügyi dolgozót függesztettek fel az állásából azért, mert a szeptember 15-i kijelölt határidőig a koronavírus elleni kötelező oltásuk első dózisát sem vették fel.

A miniszter egyúttal jelezte, hogy a háromezer dolgozó kiesése a rendszerből nem veszélyezteti a betegek ellátását, hiszen a francia egészségügyben 2,7 millió alkalmazott dolgozik, de elsősorban azért marad zavartalan a gyógyítás, mert a felfüggesztett munkatársak többsége háttérmunkás, és nem orvos vagy ápolónő.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök július 12-én jelentette be, hogy a francia kormány számos munkakörben kötelezővé teszi az oltás felvételét. Az immunizáció elkezdéséhez két hónap türelmi időt adott az egészségügy, az idősotthonok, a mentőszolgálat és a tűzoltóság dolgozóinak.

Forrás: Fr.Sputniknews

Rekordmagas az áram ára Svédországban

Soha nem volt még ilyen drága az áram a skandináv országban, ahol a kereslet és a kínálat függvényében dinamikus ármeghatározás alapján számlázzák a fogyasztást. Az ország déli részén hétfőn elérte az 1,6 koronát kWh-nként (55 Ft), ami nyugtalanító a téli szezon előtt, mivel a legtöbb háztartásban árammal fűtenek, így télre még magasabb lehet a kifizetendő összeg. Az okok között elsősorban az atomerőművek bezárása szerepel, illetve hogy a szokatlanul száraz nyár és kora ősz a vízgyűjtő területeken szárazságot hozott, emiatt a vízi erőművek nem tudnak hatékonyan működni. A széljárás sem volt megfelelő, ami a szélerőművek működésében okozott fennakadást. 

Forrás: TV4

Elvitette a spanyol zászlót a katalán elnök maga mögül, hogy vizuálisan se azonosítsák őt Spanyolországgal

Szerdán ismét megkezdődtek a Madrid és Barcelona közötti kétoldalú megbeszélések, amelyeken a felek közös nevezőre akarják hozni érdekeiket. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón először Pedro Sánchez kormányfő beszélt a katalán és spanyol zászló előtt állva, majd miután átadta a szót a katalán vezetőnek, Pere Aragonésnak, a regionális protokollszolgálat tagjai kivitték a spanyol zászlót mögüle. Hasonlóképp tettek a kormányépülettel is, amelyről szintén leemelték a spanyol lobogót. Aragonés azt mondta: így akarta elkerülni, hogy vizuálisan azonosítsák őt Spanyolországgal. A két elnök két órán keresztül privát megbeszélést tartott, amelyen a felek közötti párbeszéd újraindításának körülményeiről egyeztettek, de nem kerültek közelebb egymáshoz. Aragonés továbbra is a júniusban kegyelmet kapott politikai foglyok amnesztiáját és függetlenségi népszavazást követel, amire Sánchez nem lát lehetőséget. A kormányfő emellett felhívta Aragonés figyelmét arra, hogy kizárólag sietség, szünet és határidők nélkül hajlandó tovább tárgyalni. Utóbbi azért hangzott el, mert a katalán elnök nyilatkozatot írt alá a koalíciós partner Junts per Catalunya és a szintén függetlenségpárti CUP vezetőivel, amelyben vállalta, hogy két éven belül megállapodik Madriddal a Katalónia függetlenségéről szóló népszavazásról. 

Forrás:  ElMundo 

Borítókép: Pere Aragonés katalán elnök. Fotó: MTI/EPA/EFE/Quique García

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.