Lengyelország befejezte a határkerítés megépítését

Varsó szerint Minszk további tízezer bevándorlót készül Lengyelország határaihoz szállítani.

Magyar Nemzet
2021. 09. 19. 6:45
null
Grzybowszczyzna, 2021. augusztus 21. Szögesdrótkerítést állítanak fel a lengyel-fehérorosz határon, az északkelet-lengyelországi Grzybowszczyzna közelében 2021. augusztus 21-én. MTI/EPA/PAP/Artur Reszko Fotó: Artur Reszko

Varsó szerint Minszk további tízezer bevándorlót készül Lengyelország határaihoz szállítani.

Lengyelország befejezte a szögesdrótos kerítés megépítését a Belarusszal közös teljes határán

– jelentette be a hétvégén Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője. A hadsereg augusztus végén kezdte meg a három méter magas, 180 kilométer hosszú határzár megépítését, amelynek célja a Belarusz felől érkező illegális bevándorlók feltartóztatása. Litvánia és Lettország is hasonló lépésre szánta el magát, mivel az utóbbi hónapokban felerősödött a migrációs hullám a térségben. Naponta több százan próbálják illegálisan átlépni a belarusz–lengyel határt.

Varsó és a balti államok hibrid hadviseléssel vádolják az Aljakszandr Lukasenka államfő által vezetett minszki kormányzatot, amely közel-keleti, főleg iraki bevándorlókat utaztat Belaruszba, majd a szomszédos államok határaihoz szállítja őket. Belarusz ezzel kíván bosszút állni az ellene bevezetett uniós szankciókért.

A válság miatt Andrzej Duda lengyel államfő szeptember elején rendkívüli állapotot hirdetett ki a határmenti területeken, rendelkezése harminc napig van érvényben. Az érintett sávban felfüggesztették a gyülekezési jogot és a tömegrendezvényeket, a helyieken kívül más nem tartózkodhat a térségben, a médiát kitiltották a zónából.

Újabb destabilizációs próbálkozások várhatók a Lengyelországot és Litvániát Belarusztól elválasztó határon, hosszú távú konfliktusra kell felkészülni

– jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken Varsóban, a litván hivatali partnerével, Ingrida Šimonytė-vel közös sajtóértekezleten.

Augusztusban három és fél ezer illegális határátlépési kísérlet történt a lengyel–belarusz határon, és kilencszáz bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, szeptember eleje óta pedig kétezer körül volt a törvénytelen határátlépések száma. Tavaly összesen 122. A vilniusi kormány szerint Minszk idén háromezer illegális bevándorlót küldött eddig litván területre is. Tavaly egész évben összesen nyolcvanegy határsértőt vettek őrizetbe.

Mateusz Morawiecki pénteken közölte: a lengyel hatóságok több mint tízezer, a közel-keleti országokból, mindenekelőtt Irakból, de Szíriából is Belaruszba szállított migránsról tudnak, akiket „a Lukasenka-rezsim a Minszk és Moszkva által ihletett provokációhoz, hibrid támadáshoz” akar felhasználni.

Borítókép: Szögesdrótkerítést állítanak fel a lengyel–belarusz határon augusztus 21-én
Fotó: MTI/EPA/PAP/Artur Reszko

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.